...
Реєструйся

Уряд створить нові економічні стимули для роботодавців щодо підтвердження робітничої кваліфікації працівників


Уряд затвердив законопроект «Про внесення зміни до статті 140 Податкового кодексу України щодо особливості визнання витрат подвійного призначення», повідомляє Мінсоцполітики.

Відповідно до документу роботодавцям передбачається створити нові економічні стимули до підтвердження робітничої кваліфікації працівників, яку вони здобули шляхом неформального навчання.

Так законопроектом пропонується визначити, що до складу витрат при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток мають відноситись витрати на підтвердження результатів неформального професійного навчання.

Відповідно до Закону України «Про професійний розвиток працівників» неформальне професійне навчання працівників — набуття працівниками професійних знань, умінь і навичок, не регламентоване місцем набуття, строком та формою навчання.

Відповідно до Податкового кодексу роботодавець відносить до складу витрат витрати на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників робітничих професій.

Форма отримання освіти або проходження перепідготовки чи підвищення кваліфікації робітничих професій, які фінансуються роботодавцем, Кодексом не обумовлюється. Роботодавець самостійно визначає форму навчання працівників з урахуванням потреб власної господарської чи іншої діяльності і здійснює навчання за рахунок власних коштів.

Тобто, незалежно від виду форми навчання роботодавець відносить до складу витрат витрати, пов’язані з формальним і неформальним професійним навчанням.

Для організації підтвердження результатів неформального професійного навчання працівників у складі державної служби зайнятості створюються центри визнання результатів неформального професійного навчання.

Результати неформального професійного навчання державною службою зайнятості підтверджуються документом встановленого зразка про присвоєння або підвищення робітничої кваліфікації. Підтвердження результатів неформального професійного навчання працівників здійснюється за рахунок коштів фонду і оплата за видачу документа від роботодавця чи особа, яка його отримує, не передбачається.

Сьогодні професійне навчання, в тому числі підвищення кваліфікації працівників, здійснюється роботодавцями безпосередньо на виробництві або у навчальних закладах на основі укладених з ними договорів. Після проходження навчання видаються диплом кваліфікованого робітника або свідоцтво про присвоєння кваліфікації державного зразка.