...
Реєструйся

Установи НАМН зможуть безплатно надавати медичні послуги учасникам війни й постраждалим із пораненнями


16 серпня під час засідання Уряду прийнято зміни до проєкту постанови Кабінету Міністрів України № 181 щодо посилення соціального захисту учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників війни та всіх категорій постраждалих із вогнепальними пораненнями, отриманими внаслідок військової агресії російської федерації проти України.

Відповідні зміни, ініціатором яких було Міністерство фінансів України, дозволяють восьми установам Національної академії медичних наук (далі — НАМН) надавати амбулаторні й діагностичні послуги коштом державного бюджету, тобто безплатно для вищезазначеної категорії пацієнтів.

Розширення можливостей доступу населення до спеціалізованої медичної допомоги особливо важливо в умовах проведення бойових дій на території країни.

Згідно з постановою Уряду від 3 березня 2021 року № 181 «Деякі питання впровадження та реалізації нового механізму фінансового забезпечення надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги в окремих науково-дослідних установах Національної академії медичних наук» (далі — Постанова № 181) у восьми установах НАМН надання спеціалізованої (дороговартісної) медичної допомоги фінансується за новим механізмом, а саме держава сплачує за конкретно надану в таких установах послугу, а для пацієнта вона є безплатною.

Інші медичні послуги, які не передбачені затвердженою Постановою № 181, дотепер мали право надавати за кошти юридичних і фізичних осіб як платні. Йдеться про більшість амбулаторних і діагностичних послуг.

Відтепер ці послуги стануть безплатними й доступнішими для тих, хто їх потребує.

Джерело: Урядовий портал

ТОП-30 відповідей на запитання кадровиків у воєнний час

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...