...
Реєструйся

Утратили пенсійне посвідчення: що робити


Відповідно до частини 4 статті 44 Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особам, яким призначено пенсію, органи Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) видають пенсійні посвідчення.

Якщо пенсіонер утратив документ чи його було пошкоджено, то він може отримати новий. Для цього потрібно подати заяву на виготовлення нового пенсійного посвідчення.

Як це зробити?

Подайте заяву одним із двох способів:

  1. Зверніться до будь-якого зручного територіального органу ПФУ.
  2. Через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг ПФУ чи за допомогою мобільного застосунку «Пенсійний фонд».

Зверніть увагу: при особистому зверненні потрібно заповнити відповідну заяву, пред’явити паспорт і додати фото.

На вебпорталі електронних послуг ПФУ заява на виготовлення пенсійного посвідчення міститься в розділі «Щодо пенсійного забезпечення».

З мобільного застосунку «Пенсійний фонд» потрібно вибрати вкладення «До ПФУ»: розділ «Комунікації до ПФУ» — «Заява на виготовлення пенсійного посвідчення».

Отримати виготовлене пенсійне посвідчення можна в обраному сервісному центрі Фонду (людина зазначає під час подання заяви).

Альтернативою паперовому пенсійному посвідченню для багатьох пенсіонерів може стати електронне відображення пенсійного посвідчення в мобільному застосунку «Дія». Воно має таку ж юридичну силу як і традиційне пенсійне посвідчення.

Іноді виникають ситуації, коли пенсіонер із певних причин не може самостійно отримати нове паперове пенсійне посвідчення. Тоді документ можуть видати особі, яка представляє інтереси пенсіонера й повноваження якої оформлено в установленому законодавством порядку.

Замовляйте комплект «КАДРОВИК.UA. Спецвипуски» (2022 рік, електронна версія) за вигідною ціною.

Джерело: Пенсійний фонд України

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...
Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...