...
Реєструйся

В якому колі потрібно вибирати претендентів на звільнення?


Верховний суд роз’яснив, що при визначенні переваг для залишення на роботі порівнюється кваліфікація працівників всього підприємства

Суть справи: інженер оскаржив своє звільнення через скорочення штату. Позивач зазначив, що було порушено його переважне право залишення на роботі.

Місцевий та апеляційний суди поновили позивача на посаді та стягнули з підприємства середній заробіток за час вимушеного прогулу. Нагадаємо, що при звільненні з підстав змін в організації виробництва і праці діє переважне право на залишення на роботі при рівній продуктивності праці та кваліфікації.

Суди аргументували своє рішення тим, що роботодавець під час звільнення позивача порівняв кваліфікацію інженерів відповідної категорії в межах структурного підрозділу, а повинен був – в межах всієї компанії. Аргументи роботодавця про те, що посади інженерів неможливо порівняти через різні функціональні обов’язки суди до уваги не взяли.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із таким висновком. Вона зазначила, що до кола працівників, серед яких визначаються особи, які мають переважне право на залишення на роботі, входять всі працівники, що займають таку ж посаду і виконують таку ж роботу на підприємстві, а не тільки тих, хто працює в структурному підрозділі, в якому виконував роботу чи обіймав посаду працівник, який підлягає звільненню.

Така правова позиція ВС значно ускладнює для роботодавця звільнення працівників з підстав змін в організації виробництва і праці.

Відповідну постанову у справі № 382/1039/16-ц ВС прийняв 25.07.2018.

Джерело: ligazakon.net

Видання для кадровиків Журнали реєстрації