...
Реєструйся

ВЕЛИКА ПАЛАТА ПІДТВЕРДИЛА, ЩО ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ, ЩО ПОЇХАЛИ НАЗАД, ВИННІ ПЕНСІЮ: АРГУМЕНТИ


Велика Палата залишила в силі рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду згідно з яким держава зобов’язана виплатити пенсію внутрішньо переміщеним особам навіть якщо вони повернулися на непідконтрольну територію.

Нагадаємо, зразкове рішення у справі № 805/402/18 було ухвалено 3 травня.

Повний текст постанови Великої Палати від 4 вересня доступний в Verdictum: вже можна ознайомитися з аргументами суду.

Зокрема, роз’яснено, що нормативно-правовим актом, яким визначені підстави припинення пенсійних виплат (які є складовою порядку пенсійного забезпечення), є Закон № 1058 – IV. Інші нормативно-правові акти в цій сфері можуть застосовуватися тільки якщо не суперечать йому. Тобто, виплата пенсії може бути припинена у випадку: 1) призначення на підставі документів, що містять недостовірні відомості; 2) смерті пенсіонера; 3) неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд; 4) в інших випадках, передбачених законом. При цьому конституційне поняття “Закон України”, на відміну від поняття “законодавство України”, не підлягає розширювальному тлумаченню, це – нормативно-правовий акт, прийнятий Верховною Радою в межах її повноважень. Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів є підзаконними, а тому не можуть обмежувати права громадян, встановлені законами.

Оскільки Закон № 1058 – IV не передбачає такої підстави припинення або зупинення виплати пенсії, як верифікація за списками СБУ на підставі перевірки місця фактичного проживання пенсіонера, пенсію внутрішньо переміщеній особі повинні виплатити. Закон № 1706 – VII також не дозволяє Кабінету Міністрів визначати випадки зупинення виплати пенсій. Велика Палата Верховного Суду вважає, що прийняття законодавцем цього Закону спрямоване на встановлення додаткових гарантій дотримання прав, свобод і законних інтересів внутрішньо переміщених осіб, до яких відноситься і позивачка, а не на звуження об’єму їх прав, закріплених в інших законодавчих актах України, зокрема в частині першої статті 49 Закону № 1058 – IV.

Не впливають на законність і обгрунтованість рішення суду першої інстанції і посилання представників ПФУ на скасування органом соціального захисту населення реєстрації позивачки як внутрішньо переміщеної особи, оскільки реєстрація була скасована після прийняття Касаційним адміністративним судом рішення в цій справі.

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...