...
Реєструйся

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію


Верховна Рада ухвалила в другому читанні «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№ 10449). Закон ухвалили без норми про демобілізацію. Про це  повідомив нардеп від «ЄС» Олексій Гончаренко.

«За» проголосували 283 народні депутати, «проти» — 1, утримались — 49.

Як повідомив нардеп Ярослав Железняк, документ ухвалили в редакції Комітету. Закон про мобілізацію народні депутати ухвалили без норми про демобілізацію,  пояснив Железняк.

«Правка, в якій була норма про прибирання демобілізації пройшла 227. Тобто це положення вилучено повністю з закону (про 36 місяців і рішення ставки)», — зазначив нардеп.

Голосування за фракціями:

  • Слуга Народу 192
  • ЄС 0
  • Батьківщина 2
  • Платформа за життя та мир 18
  • Голос 16
  • Відновлення 16
  • За майбутнє 12
  • Довіра 15
  • Позафракційні 12

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Як повідомила народна депутатка від «ЄС» Марія Іонова, у сесійній залі під час голосування були присутні міністр оборони Рустем Умєров, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, заступник головнокомандувача ЗСУ Вадим Сухаревський, польові комбриги.

Як розповіла раніше народна депутатка Ірина Фріз, коментуючи затверджений до другого читання текст законопроєкту, оборонний комітет більшістю голосів підтримав ініціативу Головкома Олександра Сирського і зняв із розгляду норму про звільнення з військової служби через 36 місяців.

 

«До прикінцевих положень додано Кабміну: розробити і внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо удосконалення механізмів ротації військовослужбовців в умовах дії воєнного стану, їх звільнення та медико-соціальної реабілітації», — написала Фріз у Facebook.

Окрім цього, за словами депутатки, були скасовані попередньо схвалені мотиваційні норми:

  • виключили норму про одноразову доплату у розмірі 70 тис. грн військовослужбовцям, які перебувають на «нулі»;
  • щомісячна виплата винагороди за особливості проходження служби у розмірі 10 тис. грн;
  • фіксована плата за знищену техніку.

Проте, за словами Фріз, встановили на рівні закону виплату від 4 до 300 розмірів прожиткового мінімуму за знищене (захоплене) озброєння.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

«Щодо надання консульських послуг за кордоном. Протягом 60 днів з моменту вступу в дію Закону здійснюються за умови одночасного оновлення персональних даних в консульських установах. Згідно з нормою про обов’язок всіх громадян України оновити свої персональні дані в умовах воєнного стану», — написала вона.

Депутатка також описала «мотиваційний пакет», який міститься у законопроєкті:

  • можливість самостійно обрати підрозділ для військовозобов’язаних, які підпишуть контракт з МОУ;
  • додаткова відпустка та винагорода за знищення або захоплення озброєння чи техніки росіян розмір буде встановлено на рівні закону та урядових підзаконних актів;
  • час перебування у відпустках для догляду за дитиною зараховується до строку вислуги у військовому званні;
  • щорічна основна відпустка надається частинами протягом календарного року і основна безперервна частина становитиме не менше 15 календарних днів;
  • право на одноразову компенсацію 50% від першого внеску за іпотечним кредитом та додатково 100 тис. грн після першого року військової служби та ще 100 тис. грн після другого;
  • військовослужбовцям їхнім дружинам / чоловікам НЕ нараховуватимуться проценти за користування кредитом, штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед банками та іншими організаціями, виключення становитимуть кредити на автомобілі та нерухомість;
  • право, протягом трьох місяців з дати укладення першого контракту, отримати сертифікат на купівлю транспортного засобу в розмірі 150 тисяч гривень;
  • врахування у вислугу років одного місяцю служби за три місяці за перебування безпосередньо в районах бойових дій під час дії воєнного стану;
  • у разі необхідності довготривалого лікування за кордоном буде можливість пройти військово-лікарську комісію дистанційно, а відповідна довідка ВЛК буде підставою для збереження грошового та матеріального забезпечення;
  • додаткова відпустка 90 календарних днів без поділу на частини, за бажанням, після звільнення з полону із збереженням грошового забезпечення;
  • розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця встановлюється на рівні 15 мільйонів.

«З певними запобіжниками, але не порушуючи права громадян, в чіткій співпраці з громадськими об’єднаннями, встановлено норми до догляду за особами з інвалідністю І, II, III», — додала Фріз.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Формат (розмір): 210×297 мм • Обсяг: 60 с.

 

Що відомо про закон стосовно мобілізації

Кабмін 26 грудня вніс до Ради законопроєкт «Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби».

До цього президент Володимир Зеленський вказав, що під час обговорення питання стосовно закону про мобілізацію військові запропонували додатково призвати 450-500 тисяч людей.

Уряд 11 січня офіційно відкликав з парламенту законопроєкт про мобілізацію.

Міністр оборони України Рустем Умєров 11 січня заявив, що команда відомства вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія 12 січня заявив, що терміни повторного внесення законопроєкту про мобілізацію до Верховної Ради не обговорювалися.

Кабмін 30 січня затвердив оновлену версію законопроєкту про мобілізацію та передав її до Верховної Ради. Своєю чергою у МО вказали, що коментарі та зауваження до документа були враховані спільно з Генштабом ЗСУ, урядом та народними депутатами.

Верховна Рада 7 лютого підтримала у першому читанні запропонований урядом оновлений законопроєкт про мобілізацію.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: СУСПІЛЬНЕ

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...
Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...