...
Реєструйся

Верховний Суд постановив зразкове рішення у справі щодо призначення пенсії


Верховний Суд назвав обов’язкові умови призначення пенсії по інвалідності державного службовця. Про це повідомляє прес-служба ВС.

За результатом розгляду зразкової справи Верховний Суд постановив, що обов’язковими умовами для збереження в особи права на призначення пенсії державного службовця є дотримання сукупності вимог щодо віку, страхового стажу та стажу державної служби.

Суд зазначив, що після набрання чинності нового Закону України «Про державну службу» 1 травня 2016 року зберігають право на призначення пенсії державного службовця відповідно до попереднього Закону України «Про державну службу» (від 16 грудня 1993 року № 3723-ХІІ) лише ті особи, які мають стаж державної служби, вік і страховий стаж.

Крім цього, особи з числа держслужбовців, яким встановлено інвалідність, з 1 травня 2016 року втратили право на призначення пенсії по інвалідності державного службовця у розмірах, визначених попереднім Законом, проте зберегли право на призначення пенсії по інвалідності відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Таким чином, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позовудо управління Пенсійного фонду України, в якому позивач просила визнати протиправною відмову у здійсненні переведення її з пенсії по інвалідності на пенсію державного службовця та зобов’язати відповідача призначити пенсію державного службовця.

Висновки Верховного Суду в цій зразковій справі належить застосовувати в адміністративних справах щодо звернення осіб до суду з позовами до територіальних органів ПФУ з вимогами призначити пенсію по інвалідності державного службовця відповідно до ст. 37 Закону України від 16 грудня 1993 року № 3723-ХІІ «Про державну службу».

Верховний Суд звертає увагу, що на інше застосування норм матеріального права, ніж у зразковій справі, можуть впливати відмінності в обставинах справи, зокрема щодо віку та стажу позивача.

Джерело: ukrainepravo.com

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Чи повернуть мобілізованим працівникам виплату середнього заробітку: Суд перевірить на конституційність законодавчі приписи щодо трудових гарантій
Другий сенат 20 березня на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розпочав розгляд справи за конституційною скаргою Юрія ...