...
Реєструйся

Відсотки по депозиту нараховують по день їх фактичного повернення вкладнику, — ВСУ


Оприлюднена правова позиція ВСУ про стягнення коштів строкового банківського вкладу.

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України 28 січня 2015 було розглянуто справу № 6-247цс14 про стягнення коштів строкового банківського вкладу.

ВСУ роз’яснив, що згідно зі статтею 599 ЦК, зобов’язання припиняється виконанням, проведеним належним чином. Відповідно до частини 2 статті 625 ЦК, боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Відповідно до частини 5 статті 1061 ЦК, відсотки на банківський вклад нараховують від дня, наступного за днем надходження вкладу в банк, до дня, який передує його поверненню вкладникові або списанню з рахунка вкладника на інших підставах.

Таким чином відсотки на банківський вклад нараховують від дня, наступного за днем надходження вкладу в банк, по день фактичного їх повернення вкладнику, а також 3 % річних та суму відповідно до індексу інфляції за несвоєчасне виконання грошового зобов’язання.

 

За матеріалами Юрліги