...
Реєструйся

Відстрочка від призову на строкову військову службу осіб, які навчаються


Відповідно до пункту 8 статті 17 Закону України від 25.03.1992 р. № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються

– у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу; 

– у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти; 

– у середніх або вищих духовних навчальних закладах із денною формою навчання; 

– в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва. 

Згідно з пунктом 10 цієї статті відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти надається один раз за період навчання. Громадяни призовного віку, відраховані з навчальних закладів за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість втрачають право на відстрочку від призову на строкову військову службу незалежно від їх повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу або поновлення у вищому навчальному закладі. 

Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв’язку з отриманням академічної відпустки за станом здоров’я або сімейними обставинами, для догляду за близькими родичами, зазначеними в абзаці третьому частини одинадцятої статті 15 цього Закону, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають (пункт 11 цієї статті). 

У разі переведення призовників, які навчаються у вищих навчальних закладах III або IV рівнів акредитації з денною формою навчання, для навчання в інший вищий навчальний заклад зазначеного рівня акредитації і форми навчання право на відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачається за умови такого переведення протягом навчального року на курс не нижче того, на якому вони навчалися, а після закінчення навчального року – на вищий курс (пункт 12 цієї статті).

Згідно з пунктом 16 зазначеної статті призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов’язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

Про необхідність надання документів, що підтверджують право студентів вищих навчальних закладів Донецької та Луганської областей, які були тимчасово допущені до навчання згідно з вимогами розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2014 р. № 785-р «Деякі питання організації 2014/15 навчального року в навчальних закладах, що розташовані у Донецькій і Луганській областях», на відстрочку від призову на строкову військову службу, йдеться також у листі Міністерства освіти і науки України від 09.09.2014 р. № 1/9-454, спрямованому керівникам вищих навчальних закладів.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України забезпечення доступу до навчання осіб, які навчались у 2013/14 навчальному році в навчальних закладах, що розташовані у Донецькій і Луганській областях, незалежно від року навчання, освітньо-кваліфікаційного рівня і форми навчання, здійснюється керівником навчального закладу, що розташований в іншому регіоні України, за заявою такої особи, яка подається до приймальної комісії (аспірантури, докторантури) відповідного вищого навчального закладу разом із копією документа, що посвідчує особу, шляхом видання наказу про її зарахування як такої, що тимчасово допущена до занять.

Профспілка працівників освіти і науки України