...
Реєструйся

Військовослужбовці зможуть залишатися на військовій службі понад граничний вік перебування на ній: законопроєкт № 10084


У Верховній Раді України 25 вересня 2023 року зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до частини 2 статті 22 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо реалізації права осіб на перебування на військовій службі (№ 10084).

Статтею 22 Закону України від 25 березня 1992 року № 2232-ХІІ «Про військовий обов’язок і військову службу» (далі — Закон № 2232) визначено граничний вік перебування на військовій службі, який встановлюється для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, з числа осіб:

  • рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу — до 60 років;
  • вищого офіцерського складу — до 65 років.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Формат (розмір): 210×297 мм • Обсяг: 60 с.

Згідно із частиною другою статті 22 Закону № 2232, військовослужбовці Збройних Сил України та інших військових формувань, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній ними посаді, визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров’я для проходження військової служби, на їх прохання можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, встановлений частиною першою цієї статті, на строк до 5 років у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

Тобто, максимальний вік з його продовженням становить:

  • для рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу — до 65 років;
  • для вищого офіцерського складу — до 70 років.

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Проте на початку повномасштабного російського вторгнення значна кількість військовослужбовців як вмотивовані та здатні за станом здоров’я, маючи фізичну і військову підготовку, мобілізувались у віці, наближеному до граничного віку, а деякі з них — вже досягнувши граничного віку. Крім того, значна кількість зазначених осіб, мають бажання мобілізуватись.

Отже, навіть за бажання та вмотивованості військовослужбовця залишитись на військовій службі під час дії воєнного стану та за наявності у військовослужбовців високої професійної підготовки, досвіду практичної роботи на посаді, яку вони обіймали, які визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров’я для проходження військової служби, за наявності основних засад щодо максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсічі агресії та завдання противнику суттєвих втрат, з огляду на які він буде змушений припинити збройну агресію проти України, — на сьогодні чинне законодавство обмежує можливості осіб (придатних за станом здоров’я та за наявності бажання, досвіду, навичок, мотивування) за віковою ознакою, що є дискримінацією.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Метою цього законопроєкту є усунення вікової дискримінації за бажання проходити військову службу понад граничний вік та дотримання основних засад щодо максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки України.

Таким чином, законопроєктом пропонується доповнити частину другу статті 22 Закону № 2232 таким абзацом:

«Під час дії воєнного стану військовослужбовці Збройних Сил України та інших військових формувань, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній ними посаді, визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров’я для проходження військової служби, на їх прохання можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, без обмежень по віку та строку залишення на військовій службі.».

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...
Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...