...
Реєструйся

Військовий облік жінок лише за згодою: повідомлення Генштабу


Генеральним штабом Збройних Сил України опрацьовано пропозиції щодо внесення змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених із відповідними військово-обліковими спеціальностями, після здобуття яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Зазначений Перелік затверджений наказом Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями» (зі змінами відповідно до наказу Міністерства оборони України від 7 лютого 2022 року № 35 «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313»).

Наказ передбачає, що з 1 жовтня 2022 року жінок, які мають спеціальності та/або професії, визначені в додатку 1 до наказу, братимуть на військовий облік військовозобов’язаних.

Водночас проведення загальної мобілізації під час війни з Російською Федерацією засвідчило, що на військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань призвані близько 1 % жінок від загальної кількості мобілізованих.

Більшість жінок призначено на посади медичного персоналу, підрозділів зв’язку, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів та кухарів. Наразі у Збройних Силах залишається потреба в жінках-фахівцях із медицини, радіотехніки та харчових технологій.

На сьогодні в державі не існує гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Тому Головне управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України опрацювало пропозиції щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних лише за їхньою згодою. Також запропоновано розпочати проведення заходів із включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі.

Проходьте навчання на онлайн-мінікурсі «Військовий облік на підприємстві: документація та взаємодія».

Джерело: Офіційна сторінка Генерального штабу ЗСУ у фейсбуці

Матеріали до теми


Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...
Комітет ВРУ з питань молоді і спорту рекомендує Раді прийняти за основу проєкт Закону № 11072
Проєктом Закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо розміру допомоги при народженні (усиновленні) ...