...
Реєструйся

Видавати копію наказу про звільнення тепер обов’язково


Федерація профспілок України нагадує, що із 10 червня 2021 року діє Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 5 лютого 2021 року № 1217-IX (далі — Закон № 1217), яким впроваджено облік трудової діяльності працівника в електронній формі.

Роботодавців, зокрема, зобов’язали в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, яку зберігає працівник.

Тому із із 10 червня 2021 року видавати копію наказу про звільнення необхідно за будь-якої підстави звільнення працівника. До появи Закону № 1217 копію наказу при звільненні працівника з ініціативи роботодавця видавали обов’язково, а з інших підстав (за власним бажанням, за угодою сторін тощо) — на вимогу працівника.

Окрім того, в Федерації профспілок України звернули увагу, що новий порядок ведення трудових книжок працівників Урядом ще не прийнятий. Проте ПФУ розробив порядок оцифрування відомостей із трудових книжок.