...
Реєструйся

Вихідні та святкові дні в квітні й травні: коли і скільки відпочиваємо


Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням «Про перенесення робочих днів у 2017 році» від 16.11.2016 № 850-р (Розпорядження № 850) рекомендував графік перенесення робочих днів у 2017 році з урахуванням встановлених законом святкових і неробочих днів в Україні.

Отже, крім традиційних субот і неділь, другий весняний місяць 2017 року ознаменується святкуванням світлого свята Великодня. Згідно з українським законодавством (ст. 67 Кодексу законів про працю України; КЗпП), якщо святковий або неробочий день збігається з вихідним днем (суботою або неділею), то він переноситься на наступний після святкового або неробочого. Так, у квітні 2017 року таким перенесеним вихідним днем стане понеділок, 17 квітня, наступний за святом Воскресіння Христового.

У травні традиційно вихідними мають бути 1 й 2 травня (понеділок і вівторок) – День міжнародної солідарності трудящих. Відповідно до Розпорядження № 850 8 травня також буде вихідним днем, утворюючи чотириденні вихідні з 6 по 9 травня. Вихідний день 8 травня доведеться відпрацьовувати в суботу 13 травня.

Варто зауважити, що графіки вихідних днів розраховані для працівників з 5-денним робочим тижнем. А розпорядження про перенесення робочих днів завжди носить рекомендаційний характер. Згідно з КЗпП остаточне рішення про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві приймає власник або уповноважений ним орган (керівник) підприємства шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»