...
Реєструйся

Використання в поточному році невикористаних щорічних відпусток за попередні роки


 Законодавством не передбачено обмеження щодо використання підряд в поточному році за бажанням працівника невикористаних відпусток за попередні роки. Так само законодавством не передбачено і терміну давності, після якого працівник втратить право на невикористану відпустку. Тому, якщо працівник не скористався своїм правом на таку відпустку за кілька попередніх років (навіть якщо це 5 чи 10 років), то він має право використати ці дні.

У той же час слід зауважити, що за несвоєчасне надання відпусток, затримку виплати відпускних, відсутність графіків відпусток та інші порушення керівники можуть нести дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Отже, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку за попередній рік чи за кілька попередніх років, він має право використати їх в поточному році, причому, працівник не зобов’язаний  брати таку відпустку частинами.

Обмеження, встановлені статтею 10 Закону України «Про відпустки» (Загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, – 69 календарних днів.)  стосуються чергової основної та додаткових відпусток, на які має право працівник за один робочий рік.

Також працівникові може бути виплачена компенсація за кожен рік за частину відпустки понад 24 календарних дні (якщо працівник має право на відпустку більше ніж 24 к.д. на рік, то він обов’язково має використати ці 24 к.д. за кожен рік, а за решту – може отримати компенсацію).

Стаття взята з ресурсів електронної системи «КАДРОВИК-ОНАЛЙН»