...
Реєструйся

Виправлення помилок в листках непрацездатності


У Київському міському відділенні ФСС з ТВП звернули увагу, що від страхувальників надходять окремі звернення про можливість призначення матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на підставі листків непрацездатності, що містять нерозбірливі записи або виправлення.

Наприклад, в листку непрацездатності, поданому працівником на підприємстві, в графі “стати до роботи” комісія із соціального страхування не може прочитати дату виходу працівника на роботу, оскільки дата написана нерозбірливим почерком і з помарками. Яке рішення в такому випадку має прийняти комісія?

Листок непрацездатності є бланком суворої звітності, форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я, Мінпраці, ФСС з ТВП та ФСС від НС “Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності” від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос / 1406.

Оскільки в листку непрацездатності дата в графі “стати до роботи” написана нерозбірливо і не є такою, яку можна прочитати, то цей листок непрацездатності потрібно повернути до лікувального закладу для його виправлення.

Згідно з наказом Мінфіну № 88 від 24.05.1995 р. “Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку” помилки в первинних документах, облікових регістрах і звітах, створених вручну, виправляються коректурним способом, тобто неправильний текст або цифри закреслюються і над закресленим надписується правильний текст або цифри. Закреслення здійснюється однією рискою так, щоб можна було прочитати виправлене.

Згідно з п. 4.5 Інструкції № 1406 виправлення тексту підтверджується записом “Виправленому вірити”, підписом лікаря і печаткою лікувального закладу “Для листків непрацездатності”.

Також фахівці ФСС з ТВП відзначили, що на бланку листка непрацездатності дозволяється не більше двох виправлень.

Джерело: ФСС з ТВП