...
Реєструйся

Визначаємо обсяг робіт, який має виконувати прибиральник, щоб отримувати повну ставку


Норми обслуговування площі для одного прибиральника встановлюються відповідно до Міжгалузевих норм чисельності робітників, що обслуговують громадські будівлі (далі — Міжгалузеві норми), затверджених наказом Мінпраці від 11.05.2004 р. № 105.

Норма обслуговування для прибиральника службових приміщень відповідає 8-годинному робочому дню.

Під час визначення норми обслуговування прибиральниками службових приміщень визначено такий перелік робіт: прибирання службових приміщень, сходів; витирання пилу, підмітання вручну та миття вручну або за допомогою машин і пристроїв стін, підлоги, стелі, віконних рам, жалюзі та скла, дверних блоків, меблів і килимових виробів; чищення та дезінфікування раковин й іншого санітарно-технічного устаткування: очищення урн від паперу та промивання їх дезінфікуючими розчинами; збирання сміття та винесення його до встановленого місця; додержання правил санітарії та гігієни в приміщеннях, що прибираються.

Якщо в зміну прибирання здійснюється більше одного разу, то норма обслуговування та норма часу обслуговування перераховуються.

Перерахунок виконується помноженням норми обслуговування на відповідний поправочний коефіцієнт або діленням на нього норми часу обслуговування. У Типових нормах обслуговування для прибиральників виробничих приміщень промислових підприємств містяться поправочні коефіцієнти для перерахування норм для різної повторюваності прибирання приміщень, які не мають відходів.

У Міжгалузевих нормах зазначено, що періодичність прибирання службових приміщень установлюється роботодавцем згідно з місцевими організаційно-технічними умовами.

Отже, обсяг робіт по прибиранню приміщення при 8-годинному робочому дні, який потрібен для нарахування мінімальної заробітної плати, установлюється роботодавцем під час розроблення робочої інструкції прибиральника службових приміщень, керуючись наведеними вище нормами з урахуванням специфіки прибирання відповідного закладу.

Роз’яснення надано Управлінням Держпраці в Рівненській області у відповідь на запитання: який обсяг робіт із прибирання приміщення при 8-годинному робочому дні потрібен для нарахування мінімальної зарплати?

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації