...
Реєструйся

Визначено порядок проведення перевірок інспекторами праці


Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 26.04.2017 р. № 295. Метою цього нормативно-правового документа є забезпечення виконання положень статті 259 КЗпП України, Конвенції Міжнародної організації праці «Про інспекцію праці у промисловості й торгівлі» № 81, а також забезпечення реалізації делегованих органам місцевого самоврядування повноважень у сфері праці.

Отже, згідно з рішенням Уряду врегульовується механізм державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Зокрема, запроваджуються нові підходи у відносинах держави та бізнесу, згідно з якими головними пріоритетами інспекторів праці визначені профілактична робота та консультування роботодавців. Передбачено, що роботодавці можуть ініціювати проведення державними інспекторами регулярних інформаційно-роз’яснювальних кампаній щодо найбільш ефективних способів дотримання норм законодавства про працю, захисту і поновлення трудових прав працівників.

Окрім того, запроваджується можливість проведення за бажанням роботодавця аудиту трудового законодавства, а заходи впливу застосовуватимуться лише тоді, коли роботодавець відмовляється усувати порушення законодавства про працю. Також постанова визначає ефективний механізм виявлення неоформлених працівників, що є черговим кроком Уряду у боротьбі за легалізацію доходів громадян та недобросовісних підприємців.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»