...
Реєструйся

Як батькові отримати листок непрацездатності по догляду за дитиною?


Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у листі № 04-06/А-3118з-1285 від 12 грудня 2013 року пояснив, що п. 3.13 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян листок непрацездатності по догляду за дитиною віком до 3 років може бути виданий працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною віком до 3 років, у випадку пологів або хвороби матері (опікуна, іншого члена сім’ї, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років), а також у випадку, коли вона доглядає за другою хворою дитиною.

Батьку може бути виданий листок непрацездатності по догляду лише за дитиною віком до 3 років на період, коли мати, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, доглядає іншу хвору дитину.

Застосування інших норм Інструкції при видачі листків непрацездатності по догляду за хворою дитиною можливо лише у разі, якщо жоден із працюючих членів сім’ї не перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років.

Також ФСС З ТВП нагадав, що пунктом 5 статті 35 Закону N 2240 передбачено надання допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі, яка здійснює догляд за дитиною, лише в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років. Іншого чинним законодавством не передбачено.