...
Реєструйся

Як бути, якщо директор підприємства не відповідає нещодавно оновленим кваліфікаційним вимогам до даної посади?


Наказом Мінсоцполітики від 22.09.2015 р № 951 внесені зміни в посадову кваліфікаційну характеристику «Директор (начальник, інший керівник) підприємства»

Оновлена характеристика опублікована в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій, Випуск 1 «Професії працівників, які є загальними для всіх видів економічної діяльності».

Отже, нові вимоги до посади директора підприємства включають:

— вищу освіту другого рівня за ступенем магістра з відповідної галузі знань або вищу освіту другого рівня за ступенем магістра та післядипломна освіта за галуззю знань «Управління і адміністрування» або «Право»;

— стаж роботи на керівних посадах нижчого рівня не менше 5 років.

А що ж робити підприємствам, на яких чинне керівництво не відповідає одній із згаданих вимог?

Згідно з п. 11 Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників того ж Довідника кваліфікаційних характеристик професій, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.12.2004 р № 336, особи, які не мають відповідної освіти чи стажу роботи, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов’язки, можуть бути, як виняток, залишені на займаній посаді чи призначені на відповідну посаду за рекомендаціями атестаційної комісії, якщо це не суперечить актам, що мають більшу юридичну силу.

Підсумовуючи, зауважимо, що поряд з існуючими кваліфікаційними вимогами перемагає здоровий глузд і визначальним все ж є, наскільки сумлінно і успішно співробітник (в т.ч. керівник підприємства) справляється зі своїми посадовими обов’язками.

Олег Дорошенко

ЛІГА: ЗАКОН