...
Реєструйся

Як працівнику піти від роботодавця-порушника


ГУ Держпраці у Кіровоградській області нагадало, що працівник має право розірвати трудовий договір у визначений ним строк із недобросовісним роботодавцем. 

За загальним правилом працівник може припинити трудові відносини, повідомивши про це роботодавця заявою за два тижні до відповідної дати. Але існує низка об’єктивних причин, які дають право розірвати трудовий договір тоді, коли зазначає сам працівник — хвороба, переїзд, догляд за хворим членом сім’ї тощо.

Також працівник має право розірвати трудовий договір із роботодавцем у разі порушення останнім трудового законодавства (частина третя статті 38 КЗпП). І якщо працівник написав заяву про звільнення на підставі частини третьої статті 38 КЗпП, роботодавець повинен розірвати трудовий договір із працівник у вказаний ним строк та виплатити вихідну допомогу розміром трьохмісячного середнього заробітку (стаття 44 КЗпП).

Порушення можуть взагалі не стосуватися конкретного працівника, однак якщо таке порушення трудового законодавства є, то частина 3 статті 38 КЗпП може бути для працівника ефективним засобом впливу на роботодавця.