...
Реєструйся

Як працівниця змусила роботодавця сплатити індексацію заробітної плати


Олена Вікторівна (ім’я змінено) працює прибиральницею в одному з освітніх закладів Вінниччини. Жінка звернулась до Управління Держпраці та повідомила, що її роботодавець уже тривалий час не сплачує технічним працівникам закладу індексацію заробітної плати.

Провівши позапланову перевірку, інспектор праці встановив, що дійсно, відповідальними посадовими особами освітнього закладу не проведено нарахування та виплату індексації заробітної плати найманим працівникам, чим порушено статтю 33 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» (далі – Закон №. За результатами перевірки, керівництву закладу внесено припис щодо усунення виявлених порушень.

Так, на виконання внесеного інспектором припису, роботодавець сплатив індексацію заробітної плати своїм працівникам на загальну суму понад 150 тисяч гривень.

Нагадуємо, що відповідно до статті 33 Закону № 108/95-ВР в період між переглядом розміру мінімальної заробітної плати індивідуальна заробітна плата підлягає індексації згідно з чинним законодавством. Статтею 95 Кодексу законів про працю України передбачено, що заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку.

Порядок проведення індексації регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року №1078 Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення, зі змінами та доповненнями.

Джерело: Управління Держпраці у Полтавській області

Матеріали до теми


Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...