...
Реєструйся

Як правильно оформити переведення працівників із умовою зменшення заробітної плати?


Підприємство уклало контракт із нерезидентом на виконання робіт на території замовника (за кордоном). Так, 15 квітня для виконання робіт були укладені трудові договори з працівниками з окладом 15 000 тис. грн на місяць. Працівників направили у відрядження. У липні повний обсяг робіт за контрактом було виконано, і підприємство вирішило укласти другий контракт на виконання робіт на іншому виробничому майданчику замовника (за кордоном). Працівників було переведено на дільницю виконання робіт згідно з другим контрактом із заробітною платою 3000 тис. грн на місяць, у зв’язку з чим були укладені додаткові угоди до трудових договорів із працівниками. На який термін дозволено направляти працівників у відрядження за кордон? Як правильно оформити переведення працівників з умовою зменшення заробітної плати?

За загальним правилом трудовий договір має укладатися на невизначений строк. Проте в окремих випадках законодавець допускає укладення й строкового трудового договору.

Строковий трудовий договір відповідно до ч. 2 ст. 23 КЗпП укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами. Пленум Верховного Суду України в постанові  «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9 наголошує, що укладення трудового договору на певний строк за відсутності зазначених умов є підставою для визнання його недійсним у частині визначення строку.

Бойко Микола Дмитрович, доцент Інституту післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка, адвокат

Докладніше дізнатися щодо процедури оформлення переведення працівників з умовою зменшення заробітної плати можна зі статті Миколи Бойка у рубриці «Проблемні ситуації» в  газеті «Кадри і зарплата» № 8, 2017.

Придбати видання