...
Реєструйся

Як розрахувати лікарняні, якщо працівника було переведено у реорганізоване підприємство


Організацію було реорганізовано шляхом злиття та було утворено нове об’єднане управління. У зв’язку з чим працівники були звільнені з 31.03.2016 в порядку переведення до новоутвореного управління згідно з п.5 ст.36 КЗпП України. Як буде обчислюватися середньоденна заробітна плата для розрахунку та оплати листків непрацездатності, якщо страхові випадки у працівників, які були переведені з попереднього місця роботи, настали у квітні 2016 р.?

Переведення працівника за його згодою на інше підприємство відповідно до частини 5 статті 36 КЗпП України означає: «звільнення та прийняття», тобто припинення трудового договору, про що в трудову книжку працівника вноситься відповідний запис.

Для обчислення середньоденної заробітної плати для розрахунку матеріальної допомоги з тимчасової непрацездатності за страховими випадками, які настали після переведення працівника, включатиметься період роботи за останнім основним місцем роботи перед настанням страхового випадку.

Отже, враховуючи вищевикладене, якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше ніж календарний місяць за останнім основним місцем роботи, розрахунковий період визначається за фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку ( п.27 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 ).

Джерело: ФСС з ТВП