...
Реєструйся

Як військовозобов’язаному працівнику відновити вкрадений військовий квиток?


Що «говорить» законодавство?

У Правилах військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 2 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487) зазначено, що призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні негайно повідомляти районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем військового обліку про втрату військово-облікового документа.

А в Положенні «Про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу» та Положенні «Про військовий квиток офіцера запасу», затверджених Указом Президента від 30 грудня 2016 року № 582/2016, сказано, що військовослужбовці (військовозобов’язані, резервісти) / офіцери запасу зобов’язані надійно зберігати військові квитки, стежити за своєчасним і точним внесенням до них змін.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Формат (розмір): 210×297 мм • Обсяг: 60 с.

 

Видання військового квитка повторно

Повторно військовий квиток може бути видано військовослужбовцю (військовозобов’язаному, резервісту) / офіцеру запасу за рішенням керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (керівника відповідного підрозділу Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, заступника Голови Служби зовнішньої розвідки України, який відповідає за стан військового обліку), на підставі особистого рапорту (заяви) військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста)/ офіцера у випадках:

  • непридатності військового квитка для дальшого користування;
  • знищення військового квитка під час стихійного лиха;
  • втрати або викрадення військового квитка;
  • зміни прізвища, імені та по батькові військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста)/ офіцера запасу.

Послуги з військового облікуПисьмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Куди та з якими документами звернутись військовозобов’язаному для повторного отримання військового квитка

Військовозобов’язаний працівник, у якого вкрали військовий квиток, повинен звернутися до керівника відповідного ТЦК та СП (керівника відповідного підрозділу Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, заступника Голови Служби зовнішньої розвідки України) із заявою про повторну видачу військового квитка, в якій необхідно пояснити і обставити втрати документа.

Окрім цього, у випадку викрадення військового квитка, до заяви додаються такі документи:

  • паспорт громадянина України/РНОКПП (їх копії);
  • фото 3 х 4;
  • копія військового квитка, який треба відновити (за наявності);
  • документ з відділу поліції (довідку), що підтверджує прийняття і реєстрацію заяви про втрату військового квитка;
  • витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;
  • публікація оголошення в ЗМІ про втрату документа із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові, серії та номера з позначкою «вважати не дійсним» (за можливості).

Отже, бачимо, що в разі викрадення у військовозобов’язаного військового квитка йому варто спочатку звернутися до поліції та подати оголошення в ЗМІ про втрату документа, а вже після цього його відновлювати.

 

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

Протягом якого часу повторно видають військовий квиток?

Точні строки для відновлення військового квитка відсутні. Але зазвичай документ видають орієнтовно за 7 – 10 днів, хоча все залежить від завантаженості ТЦК та СП.

Джерело: журнал «КАДРОВИК. UA»

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Мар’яна Винничук
Мар’яна Винничук
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA»

Матеріали до теми


18 травня запрацює е-кабінет військовозобов’язаних: Міноборони надало пояснення щодо роботи застосунку
Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила заступниця міністра оборони України з питань цифрового ...
Штрафи за порушення правил військового обліку планують збільшити
Представники трьох різних парламентських фракцій розповіли, наскільки можуть зрости штрафи за порушення правил військового обліку для громадян України, інформує «Протокол». ...
Е-кабінет військовозобов’язаного буде доступним з 18 травня
Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, повідомляє  LIGA.net. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових ...
Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...