...
Реєструйся

Як виправити помилку бухгалтерії, яка двічі нарахувала працівникові заробітну плату (роз’яснення з журналу «Довідник кадровика»)


Відповідно до пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24 грудня 1999 року № 13 неправильності в обчисленнях і дворазове нарахування заробітної плати за один і той самий період належать до лічильних помилок.

Зазначена помилка ― оплата роботи у вихідний день у подвійному розмірі два рази ― є лічильною.

Відповідно до статті 127 КЗпП для повернення сум, зайво виплачених унаслідок лічильних помилок, підприємство, установа, організація може провадити відрахування із заробітної плати працівників.

Відрахування із заробітної плати працівників здійснюються на підставі наказу (розпорядження) власника або уповноваженого ним органу не пізніше одного місяця з дня виплати неправильно обчисленої суми. При цьому згідно зі статтею 128 КЗпП загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20 %, а у випадках, окремо передбачених законодавством України, ― 50 % заробітної плати, яка належить до виплати працівникові.

Факт наявності лічильної помилки має бути документально оформлений. Працівника потрібно повідомити про лічильну помилку. З цією метою готується повідомлення, де вказують суму, яку має повернути працівник, та попереджають його про відрахування із заробітної плати з посиланням на статтю 127 КЗпП. У повідомлені працівник має надати письмову згоду на таке відрахування.

У разі якщо працівник не заперечує й місячний термін із дня виплати неправильно обчисленої суми не закінчився, власник або уповноважений ним орган видає наказ (розпорядження) про відрахування із заробітної плати працівника неправильно обчисленої суми. Працівник має бути ознайомлений з наказом під розписку.

Світлана ЦИМБАЛЮК,
декан факультету управління персоналом, соціології та психології ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», докт. екон. наук

Джерело: журнал «Довідник кадровика»

Придбати журнал «Довідник кадровика»
Придбати журнал «Довідник кадровика Акційний»
Придбати електронний журнал «Довідник кадровика» (українською або російською)

Шановні колеги!

Ми знаємо не з чуток, яка важлива і відповідальна у вас робота. Щоб всіляко допомогти вам і
зробити вашу роботу трохи легшою, приємнішою і комфортнішою, нагадуємо, що журнал
«Довідник кадровика» / «Справочник кадровика» виходить двома мовами:
українською і російською.

Усі охочі можуть передплатити електронний журнал зручною для них мовою.