...
Реєструйся

Як зараховують роки догляду за дитиною до стажу


В Україні щорічно зростає страховий стаж, який необхідний для виходу на пенсію. Тому стає важливим зважити на всі моменти діяльності, що впливають на накопичення стажу. Коли і як враховують роки догляду за дитиною до стажу?

 

Як було до 2004 року?

До стажу зараховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною трирічного віку. Це стосується періодів до 2004 року, що передбачено Законом України від 5 листопада 1991 року № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення». Акцент робиться саме на непрацюючих жінках. Якщо у відповідні роки ви офіційно працювали, то стаж зараховується за трудовою книжкою, і тоді відомості про дітей не враховуються.

Читайте також: Пільговик отримав новий паспорт. Чи має він повідомляти про це Пенсійний фонд?

Приклад

Згідно із записами трудової книжки, жінка відпрацювала на одному місці 20 років — з 1975-го по 1995 рік. Можливо, така жінка протягом цього часу була в декреті. Але весь цей час і так зараховують до стажу, бо в трудовій книжці є запис про безперервну роботу протягом усіх 20 років.

 

Інша справа, коли жінка офіційно не працювала певний період часу і народила дитину. Тоді час догляду за дитиною може бути врахований до загального стажу на підставі наданого до Пенсійного фонду свідоцтва про народження дитини (але не більше трьох років за кожну дитину). Тобто в Пенсійному фонді дивляться, чи були у жінки перерви в роботі. Якщо на час такої перерви у жінки народилася дитина, то догляд за дитиною зараховують до стажу.

Читайте також: Чи потрібно надавати довідки про пільговий характер роботи під час оформлення пільгової пенсії

 

Як зараз враховується догляд за дітьми?

Схожий принцип діє і після 2004 року. Але тут головним фактором є сплата страхових внесків. До стажу зарахують або періоди, коли жінка працювала, і підприємство за неї сплачувало страхові внески до Пенсійного фонду, або коли жінка отримувала допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що також має офіційно відображатися у реєстрі застрахованих осіб.

Якщо жінка перебуває у трудових відносинах з підприємством і народжує при цьому дитину, це не означає, що стаж за цей період має подвоюватися. Зараховується або робота, або догляд за дитиною до трьох років.

 

Читайте також: Про оцифрування трудової книжки: коментарі ПФУ

Джерело: На пенсії

Передплата

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...
Пенсія в разі втрати годувальника – військовослужбовця. Особливості призначення для батьків та дружини (чоловіка)
Питання призначення пенсії в разі втрати годувальника за загиблих/померлих військовослужбовців врегульоване Законом України від 9 квітня 1992 року № 2262-XII ...