...
Реєструйся

Як здійснюється оплата праці працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді?


Міністерство соціальної політики України (Мінсоцполітики) у листі від 06.09.2017 № 17690/0/2-17/42 надало деякі роз’яснення щодо оплати праці працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (центри).

Зокрема, Мінсоцполітики зазначило, що з метою підвищення престижності праці та залучення висококваліфікованих працівників окремими постановами Кабінету Міністрів України (КМУ) передбачено встановлення надбавки за вислугу років працівникам (педагогам, медикам, науковцям тощо). Постановою КМУ від 21.06.2017 № 435 передбачено встановлення надбавки за стаж роботи в центрах (надбавка) керівникам центрів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів з основного виду діяльності та фахівцям із соціальної роботи.

Надбавка виплачується щомісяця у відсотках до посадового окладу залежно від стажу роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

До стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки, зараховується в тому числі час роботи в центрах на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців та органів місцевого самоврядування, за основним видом діяльності, а також на відповідних посадах державних службовців та органів місцевого самоврядування у соціальній сфері.

Що стосується працівників центрів, які займають посади «методист», «практичний психолог» та «соціальний педагог», то відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 № 963, зазначені посади віднесено до посад педагогічних працівників.

Надбавка за вислугу років педагогічним працівникам виплачується згідно з постановою КМУ «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 № 78 (Постанова № 78).

Постановою № 78 затверджено Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, в якому визначено посади, час роботи на яких зараховується до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років. Стаж державної служби, набутий під час роботи в центрах, до педагогічного стажу не зараховується.

Стосовно встановлення надбавки за вислугу років працівникам центрів, які займають посади «бухгалтер» та «юрист», зазначаємо, що питання встановлення надбавки за вислугу років вказаним працівникам має вирішуватися під час упорядкування умов оплати праці працівників всієї бюджетної сфери, виходячи з фінансових можливостей бюджету та враховуючи реальний стан розвитку економіки країни.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»

Видання для кадровиків Журнали реєстрації