...
Реєструйся

Які запровадять заходи правового режиму воєнного стану


Відповідно до пункту 1 статті 4 Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 26 листопада 2018 року № 393/2018, затвердженого Законом України від 26 листопада 2018 року № 2630-VIII, розпорядженням Кабінету Міністрів України «Питання запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в окремих місцевостях України» від 12 грудня 2018 року № 1002-р затверджено План запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в окремих місцевостях України (далі — План).

До заходів правового режиму воєнного стану Плану належать:

1. Організація посиленої охорони та оборони важливих об’єктів національної економіки та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення.
2. Встановлення порядку використання захисних споруд цивільного захисту. Уточнення розрахунків щодо укриття населення у фонді захисних споруд цивільного захисту.
3. Заборона в’їзду, примусове повернення іноземців та осіб без громадянства до країни походження або до третьої країни, якщо їх дії суперечать інтересам забезпечення національної безпеки України чи охорони громадського порядку.
4. Використання потужностей та трудових ресурсів підприємств, установ і організацій усіх форм власності для потреб оборони, зміна режиму їх роботи, проведення інших змін виробничої діяльності, а також умов праці відповідно до законодавства про працю.
5. Проведення перевірки документів в осіб, а в разі потреби огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян, за винятком обмежень, встановлених Конституцією та законами України.
6. Усунення з посад керівників підприємств, установ та організацій за неналежне виконання ними визначених  Законом України «Про правовий режим воєнного стану» від 12 травня 2015 року № 389-VIII обов’язків та призначення виконувачів обов’язків керівників зазначених підприємств, установ та організацій.
7. Уточнення складу органів з евакуації, планів евакуації населення, матеріальних і культурних цінностей. Проведення заняття із складом евакуаційних органів.
8. Здійснення обов’язкової евакуації затриманих осіб, що перебувають в ізоляторах тимчасового тримання; підозрюваних, обвинувачених осіб, щодо яких застосовано запобіжний захід — тримання під вартою, що перебувають у слідчих ізоляторах, іноземців та осіб без громадянства, які перебувають у пунктах тимчасового розміщення біженців та пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, осіб, які утримуються в місцях тимчасового тримання; етапування засуджених осіб, які відбувають такі покарання, як арешт, обмеження волі, позбавлення волі на певний строк та довічне позбавлення волі, з установ виконання покарань, розташованих у місцевостях, наближених до районів, де ведуться бойові дії, до відповідних установ, які розташовані в безпечній місцевості.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...
Мобілізація за новими правилами: Президент підписав Закон
Сьогодні Президент України підписав Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації ...
Гарантії для працівника, призваного на службу в ЗСУ
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом ...