...
Реєструйся

Якщо нарахована зарплата менше «мінімалки»


Пунктом 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами) (далі — Порядок), визначено, що індексації підлягає оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством.

Згідно з п. 4 Порядку заробітна плата індексується у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Отже, сума індексації у грудні 2017 р. має розраховуватися виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який у грудні 2017 р. становив 1 762 грн.

Також повідомляємо, що частиною другою ст. 31 Закону України від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці» (зі змінами) визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Усі інші складові заробітної плати, які не зазначені в частині другій ст. 31 цього Закону, у тому числі сума індексації, мають враховуватись до розміру мінімальної заробітної плати.

При цьому визначено, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісяця одночасно з виплатою заробітної плати.

Джерело: www.visnuk.com.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Профспілка зробила заяву щодо зарплат освітян: подробиці
Профспілка працівників освіти звернулася до Кабінету Міністрів щодо диференціації заробітної плати вчителів, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості та відповідальності ...
Актуальні питання обліку ВПО в центрі зайнятості під час воєнного стану
Питання оформлення на облік у центрі зайнятості не втрачають своєї актуальності, тим паче в період дії воєнного стану, коли люди ...