...
Реєструйся

ЄСВ, ПДФО та військовий збір планують об’єднати, — Гетманцев


Наступного року депутати мають намір розпочати підготовку до податкової реформи. Насамперед вирішили взятися за реформування оподаткування доходів громадян. Про це в інтерв’ю Мінфіну розповів голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Ми поки обговорюємо ядро податкової реформи — зміну оподаткування доходів. Найголовніші моменти — це об’єднання ПДФО (податок на доходи фізичних осіб), єдиного соціального внеску (ЄСВ) та військового збору в єдиний податок», — повідомив депутат.

Зараз діє єдина ставка податку на доходи громадян у розмірі 18 %. За словами Гетманцева, замість неї планують ввести декілька: базову, підвищену і знижену.

Точні розміри ставок поки не відомі. Остаточні розрахунки зараз роблять в Міністерстві фінансів. «Можу сказати лише, що шкала не буде плоскою, буде пропорція. Мінімальна ставка становитиме 15 %», — уточнив Гетманцев.

Фіналом податкової реформи має стати запровадження в Україні загального декларування. Воно не буде обов’язковим для всіх, але українці самі будуть у ньому зацікавлені.

«Якщо ви платите податок за звичайною, базовою ставкою, можете не подавати декларацію. Але якщо ви подасте, вам перерахують податок за мінімальною ставкою і держава поверне вам розписку про податок і, можливо, виплатить кешбек. Ми також хочемо використовувати практику, яка є в зарубіжних країнах», — сказав він.

«Віднімати з доходу витрати на оренду житла, лікування, утримання літніх батьків старше 80 років, на відпочинок в Україні. Наше завдання — максимально наблизити дохід до чистого доходу, тобто реального об’єкта оподаткування», — пояснив голова податкового комітету.

Матеріали до теми


Посередникам із працевлаштування за кордоном слід подбати про переліцензування до 14 квітня
Міністерство економіки України нагадало ліцензіатам у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, які ще не подали міністерству декларацію щодо ведення ...
Особливості оподаткування військовим збором разової нецільової матеріальної допомоги від роботодавця
Згідно з підпунктом 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), об’єктом оподаткування ...
Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика (добірка від «КАДРОВИК.UA»)
Перед кадровиками і бухгалтерами постає завдання правильно оформити всі належні документи на мобілізованого працівника та здійснити гарантовані нарахування. Редакція журналу «КАДРОВИК.UA» випустила ...