...
Реєструйся

З 5 жовтня ц.р. роботодавців чекають комплексні перевірки з питань праці, інформують фахівці Управління Держпраці у Черкаській області та виконавчого комітету Канівської міської ради.


5 вересня 2018 року Уряд ухвалив розпорядження КМУ від 05.09.2018 №649-р «Про заходи спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення». Цим рішенням передбачено проведення комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками. Водночас йдеться про посилення координації органів державної влади в питаннях проведення роз’яснювальної роботи, здійснення заходів щодо виявлення фактів застосування незадекларованої праці, а також перегляд актів органів виконавчої влади та внесення змін до них з метою посилення контролю за оформленням трудових відносин.

Заходи спрямовані на проведення превентивно-роз’яснювальної роботи для недопущення використання праці без належного оформлення трудових відносин.

Наголошуємо: громадяни повинні усвідомлювати наслідки використання їх найманої праці без належного оформлення. За відсутності офіційного працевлаштування працівник втрачає право на гідні умови праці, на захист від незаконного звільнення, право на визначену тривалість робочого часу і часу відпочинку, соціальне страхування у разі втрати працездатності та право на пенсійне забезпечення. У разі недотримання норм чинного законодавства про працю роботодавця може бути притягнено до адміністративної, кримінальної відповідальності та накладено фінансові санкції.

Так, фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві, виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування і сплати єдиного соціального внеску та податків – 111 690 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Порушення термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, більш ніж за один місяць або виплата їх не в повному обсязі – 11 169 грн.

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, несплата за роботу в нічний час, роботу у вихідний або святковий день, понад нормову роботу та ін.) – 37 230 грн. за кожного працівника.

Недопуск до проведення перевірки або створення перешкод у її проведенні -11 169 грн.

Недопуск до проведення перевірки з питань виявлення таких порушень, як: фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві; виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – 372 300 грн.

Не сплачений добровільно штраф стягується в примусовому порядку органами виконавчої служби.

Джерело: kaniv-rada.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми