...
Реєструйся

За період перебування у відпустці для догляду за дитиною додаткова відпустка за стаж державної служби не надається


Відповідно до статті 58 Закону України “Про державну службу” N 889-VIII (далі – Закон) від 10.12.2015, що набрав чинності 01.05.2016, за кожний рік державної служби після досягнення п’ятирічного стажу державної служби державному службовцю надається один календарний день щорічної додаткової оплачуваної відпустки, але не більш як 15 календарних днів.

Порядок надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток визначено постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 N 270 (далі – Порядок). Пунктом 3 Порядку передбачено, що додаткова відпустка конкретної тривалості надається державним службовцям після досягнення відповідного стажу державної служби. Тобто виникнення у державних службовців права на додаткову оплачувану відпустку та її тривалість залежать не від відпрацьованого в році часу, а лише від наявності відповідного стажу державної служби. За наявності стажу державної служби 8 років тривалість такої відпустки складатиме 4 календарних дні.

Відповідно до пункту 4 Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2016 N 229, до стажу державної служби включається також час перебування державного службовця у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі, коли дитина потребує домашнього догляду, – у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше як до досягнення дитиною шестирічного віку. В той же час, згідно з пунктом 11 Порядку додаткова відпустка не надається державному службовцю за час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку чи у відпустці без збереження заробітної плати.

Таким чином, за період перебування у соціальній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років (шести років за наявності медичного висновку про потребу дитини в домашньому догляді) додаткова відпустка за стаж державної служби не надається. Після виходу на роботу службовець матиме право на додаткову відпустку за відповідний стаж служби з урахуванням зазначеного періоду.

Якщо державний службовець, у якого приведена дата виповнення 8 років стажу державної служби припала на 08.06.2016, приступив з 15.04.2017 до виконання службових обов’язків, він має право на додаткову оплачувану відпустку за 8 років стажу державної служби тривалістю 4 календарних дні, а з 08.06.2017 – 5 календарних днів за 9 років стажу державної служби. У разі, якщо приведена (12.02.2015) настала до дати виходу у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (15.02.2015), на нашу думку, державний службовець має право на щорічну додаткову оплачувану відпустку відповідної тривалості. У випадку, коли державний службовець приступив до виконання службових обов’язків з 10.02.2018, а приведена дата припала на 12.02.2017, вважаємо, що не вбачається підстав для надання державному службовцю зазначеної відпустки.

Лист Мінсоцполітики від від 25.07.2018 р. N 1319/0/101-18/28с

Джерело: https://buhgalter.com.ua/

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Діють інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою
Національна комісія зі стандартів державної мови затвердила Інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Відповідне рішення від 22 ...