...
Реєструйся

Забезпечуємо працівників форменим одягом: що з ПДВ і ПДФО


Платник ПДВ безоплатно видає своїм працівникам формений одяг. Як це позначиться на ПДВ-обліку? Чи потрібно утримувати ПДФО?

ПДФО. За умови дотримання вимог пп. 165.1.9 ПКУ вартість безоплатного спеціального (форменого) одягу, взуття та інших засобів індивідуального захисту, якими роботодавець тимчасово забезпечує платника податку, який перебуває з ним у трудових відносинах, не включається до загального місячного (річною) оподатковуваного доходу такого платника.

У разі недотримання вимог пп. 165.1.9 ПКУ зазначений дохід оподатковується на загальних підставах.

ПДВ. Операція з безоплатного постачання форменого одягу працівникам платника податку є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 188.1 ПКУ. За такою операцією платником податку складається дві податкові накладні згідно з п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31 грудня 2015 року № 1307.

Водночас утримання з доходу працівника, якому надано формений одяг, коштів у розмірі ПДВ, що включається до складу вартості такого форменого одягу, є компенсацією частини вартості такого форменого одягу, операція з постачання якого є об’єктом оподаткування ПДВ.