...
Реєструйся

Закон про воєнний стан вводить досить серйозні обмеження для бізнесу і населення


Закон про правовий режим воєнного стану вводить досить серйозні обмеження для бізнесу та змінить умови роботи підприємств, які навіть не мають відношення до військово-промислового комплексу, вважають опитані юристи

За словами адвоката юридичної фірми «Ільяшев і партнери» Миколи Буртового, до найбільш істотних обмежень, які в разі введення воєнного стану безпосередньо торкнуться бізнесу, належить запровадження трудової повинності для працездатних осіб для виконання робіт, що мають оборонний характер, а також надання права використовувати потужності і трудових ресурсів юросіб усіх форм власності для потреб оборони, змінювати режим їх роботи, проводити інші зміни виробничої діяльності.

«Зазначене обмеження фактично передбачає можливість отримання повного контролю військового командування над підприємством. Більше того, у разі невиконання вимог командування, закон передбачає, що керівник підприємства може бути усунений з посади, а на його місце буде призначений виконуючий обов’язки, знову ж за вибором командування або військової адміністрації», — зазначив М. Буртовий.

Крім того, за словами юриста, режим воєнного стану передбачає право влади на примусове відчуження приватного та комунального майна, при цьому закон не передбачає, які саме види майна маються на увазі.

«Це може бути як рухоме (автотранспортні засоби, обладнання), так і нерухоме майно (будівлі, споруди тощо). Слід мати на увазі, що у разі примусового відчуження обов’язково повинен видаватися документ встановленого зразка, який буде підтверджувати факт примусового відчуження майна і в майбутньому буде підставою для відшкодування вартості вилученого майна», — сказав юрист.

У свою чергу, радник юридичної фірми «Sayenko Kharenko» Олена Перепелинська зазначила, що, вводячи обмеження військовим командуванням на діяльність підприємств, закон про воєнний стан у багатьох випадках оперує терміном «підприємства, установи та організації» без будь-яких обмежень за формою власності, що дозволяє зробити висновок про застосування відповідних норм і до компаній, що належать приватним особам, зокрема іноземним.

Крім того, за словами О. Перепелінскої, виходячи з норм закону про воєнний стан, не передбачається компенсація за використання потужностей і трудових ресурсів компаній для оборонних цілей, а також за розквартирування військових у приміщеннях юридичних осіб.

«Можлива ситуація, що підприємство буде зобов’язане на своїх потужностей і своїми трудовими ресурсами виробляти виключно продукцію, необхідну державі, йі у встановленому ним режимі. Яка-небудь оплата за таке використання не передбачена, тому можна зробити висновок, що відповідні виробничі витрати буде нести власник підприємства», — сказала вона.

О. Перепелінская також зазначила, що закон про воєнний стан «тільки в загальних рисах» врегулює механізми примусового відчуження майна для потреб держави, які повинні бути описані в спеціальному законі «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», в який ще необхідно внести зміни.

Юрист юридичної фірми «Астерс» Вольга Шейко зазначає, що до трудової повинності, згідно з нормами закону про воєнний стан, будуть залучати працездатне населення і, в тому числі, працівників різних підприємств.

«Незрозуміло, що будуть робити підприємства, в силу своєї діяльності, що не мають відношення до військово-промислового комплексу. Їх працівники, на вимогу військової адміністрації, повинні будуть покинути робочі місця і виконувати іншу роботу. Робота підприємства може бути фактично паралізована. При цьому підприємство повинне буде платити зарплату своїм працівникам, і ці підприємства ніхто від оподаткування не звільняє», — сказала вона.

Коментуючи передбачені законом умови введення режиму воєнного стану, радник юридичної фірми «Василь Кісіль і Партнери» Наталія Доценко-Білоус зазначила, що «військовий стан можна ввести при наявності загрози нападу або загрози для територіальної цілісності України, тобто, по всій видимості його можна почати вводити вже після вступу закону в силу».

Як повідомлялося, новий закон про правовий режим воєнного стану набув чинності в четвер, 11 червня, при цьому чинний раніше закон про правовий режим воєнного стану втратив чинність.

За матеріалами pravotoday.in.ua