...
Реєструйся

Законопроєкт щодо працевлаштування осіб з інвалідністю


Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович представила законопроєкт щодо працевлаштування осіб з інвалідністю під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

«Законопроєкт повністю змінює підходи держави до працевлаштування людей з інвалідністю. Ми переходимо від неефективної системи штрафів та покарань роботодавців до механізмів заохочень. Наша мета — забезпечити можливістю працювати всіх, хто має таке бажання», — зазначила Оксана Жолнович.

Міністерка також окреслила основні зміни, що запроваджує проєкт закону:

  1. Запровадження сплати цільового внеску замість штрафів за невиконання нормативу працевлаштування.
  2. Розширення категорій підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю.
  3. Розширення можливостей для працевлаштування осіб з інвалідністю шляхом набуття будь-яким суб’єктом господарювання статусу підприємства трудової інтеграції за умови відповідності законодавчо визначеним критеріям.
  4. Можливість заснування підприємств захищеного працевлаштування, які мають на меті не отримання прибутку, а забезпечення працевлаштування осіб із важкими формами обмежень функціонування.
  5. Створення спеціального фонду державного бюджету для підтримки працевлаштування осіб з інвалідністю шляхом накопичення внесків роботодавців.
  6. Гарантоване для працівника збереження трудових відносин із роботодавцем, де з працівником трапився нещасний випадок на виробництві / професійне захворювання.
  7. Обов’язкове включення до механізму працевлаштування соціальних послуг (соціального супроводу на робочому місці, персонального асистента, перекладу жестовою мовою та інші).
  8. Залучення до механізму сприяння зайнятості й працевлаштування осіб з інвалідністю приватних агенцій працевлаштування.

Джерело: Міністерство соціальної політики України

Вебінар «Звільнення працівника у зв’язку з відсутністю на роботі понад 4 місяці»

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...