...
Реєструйся

Запропоновано надати відпустку по догляду за дітьми-аутистами до їх повноліття


Народний депутат хоче внести зміни до ст. 25 Закону про відпустки

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 3355 про внесення змін до Закону «Про відпустки». Проект поданий позафракційним депутатом Сергієм Міщенко.

Пропонується внести зміну до статті 25 Закону, передбачивши, що відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері (або іншим особам) у разі якщо «дитина-інвалід дитячий аутизм» потребує домашнього догляду – до досягнення дитиною 18-ти річного віку.

Така відпустка може також бути надана батькові дитини, бабі, дідові чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною, всиновлювачу чи опікуну і одному з прийомних батьків

У пояснювальній записці наголошується, що сьогодні хворі діти з діагнозом «діти-інваліди дитячий аутизм» та їх сім’ї потребують захисту з боку держави. Такі діти не вчаться з іншими дітьми в звичайних шкільних закладах, а потребують навчання в спеціалізованих установах. Але не всі населені пункти України мають такі спеціалізовані установи і навчати таких дітей доводиться батькам.

Автор законопроекту нагадує, що право на освіту мають і розумово відсталі діти. Їх можна назвати дітьми з особливими потребами. Ці потреби полягають насамперед у створенні спеціальних умов для навчання і функціонування в суспільстві. При дотриманні їх значна частина таких дітей може стати повноцінними членами суспільства, займатися суспільно корисною працею, частково або повністю утримувати себе і самостійно існувати. Такий підхід добре себе зарекомендував у країнах західної демократії. Крім надання таким дітям допомоги вчителями, логопедами та психологами, які повинні забезпечити батьки (у разі відсутності спеціалізованих установ) вони також потребують лікування за профілем захворювання.

Законодавство дозволяє оформляти батькам відпустку по догляду за дитиною тільки до шестирічного віку. Але оскільки такі діти і після шестирічного віку потребують постійного догляду батьків, і пропонується внести зміни до ст. 25 Закону про відпустки.

За матеріалами ЛІГА:ЗАКОН