...
Реєструйся

Запропоновано зараховувати до страхового стажу період відпустки по догляду за дитиною до 3-річного віку


Уряд подав до ВР законопроект № 3116 від 22.08.2013 про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» щодо зарахування до страхового стажу періоду відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Прийняття законопроекту пов’язано з необхідністю поновлення права застрахованих осіб, які знаходяться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на зарахування цього періоду до страхового стажу як періоду, за який страхові внески сплачені на рівні мінімального внеску. На думку уряду, це сприятиме встановленню належного рівня матеріального забезпечення вказаних осіб.

Відповідно до чинного законодавства єдиний внесок, що сплачується за особу в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, спрямовується лише до Пенсійного фонду України. Цей період зараховується до страхового стажу на пенсійне страхування, але не входить до страхового стажу на страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням. Невключення цього періоду до страхового стажу застрахованої особи спричиняє в подальшому зменшення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка надається Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з урахуванням страхового стажу.