...
Реєструйся

Записи в трудовій книжці чорнилом різного кольору — не перешкода: законопроєкт №10331


Записи відомостей про роботу в трудовій книжці, зроблені чорнилом різного кольору, не будуть перешкодою для зарахування таких періодів роботи до стажу роботи для призначення пенсії: новий законопроєкт.

 

У Верховній Раді України 12 грудня 2023 року зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення» щодо уточнення деяких питань призначення пенсії, пов’язаних із веденням трудової книжки (№ 10331).

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що на сьогодні доволі частими є випадки безпідставної відмови Пенсійним фондом України у призначенні пенсії за віком через наявність записів у трудовій книжці про прийняття чи звільнення з роботи чорнилом різного кольору. Наприклад, коли наказ про зарахування на роботу та рік зарахування занесено в трудову книжку пастою іншого кольору. Такі ситуації нерідко вирішуються у судовому порядку на користь особи, яка має право на державне пенсійне забезпечення за віком та зобов’язанням Пенсійного фонду зарахувати наявний у трудовій книжці стаж роботи для призначення пенсії. Однак для вирішення питання ситуації у судовому порядку потрібен час та і не всі особи пенсійного віку мають матеріальну змогу звертатись до суду для захисту своїх прав.

 

Основна зміна, передбачена проєктом Закону № 10331

Отже, законопроєкт передбачає внесення зміни до Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення», якою передбачається встановити, що усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання відповідного наказу (розпорядження) та виконуються акуратно, ручкою кульковою або з пером, чорнилом чорного, синього або фіолетового кольорів, і завіряються печаткою.

При цьому внесення у трудову книжку відомостей про зарахування на роботу та року зарахування або звільнення та року припинення відповідної трудової діяльності чорнилом різного кольору не може бути підставою для відмови органами Пенсійного фонду України у зарахуванні періоду роботи до стажу роботи, що враховується при призначенні пенсії, та позбавлення особи права на соціальний захист у вигляді пенсійного забезпечення.

Вас може зацікавити:

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...