...
Реєструйся

Запитання і відповіді щодо листків непрацездатності


Чи потрібно видавати наказ у разі надання жінці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 днів?

Відповідно до статті 17 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю:

  • до пологів — 70 календарних днів;
  • після пологів — 56 календарних днів (70 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

Для жінок, віднесених до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, — 180 календарних днів (90 до пологів і 90 після них).

Підставою для надання «декретної» відпустки є листок непрацездатності, виданий у зв’язку з вагітністю та пологами й оформлений відповідно до вимог Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року № 455. Із дня, зазначеного в листку непрацездатності, застрахована особа перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, і саме з цього дня у такої особи виникає право на отримання допомоги по вагітності та пологах.

Отже, видавати наказ (розпорядження) про надання такої відпустки нема потреби.

Чи має право роботодавець перевіряти правомірність видачі в медичних закладах документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність працівника?

Порядок видачі в медичних закладах документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, визначений Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року № 455.

Порядок проведення експертизи тимчасової непрацездатності визначено Положенням про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 9 квітня 2008 року № 189, яким передбачено рівні проведення експертизи тимчасової непрацездатності громадян. Роботодавець має право перевірити правомірність видачі листка непрацездатності. Для цього йому потрібно зробити запит до відповідного структурного підрозділу з питань охорони здоров’я (обласної, міської державної адміністрації), у підпорядкуванні якого перебуває заклад охорони здоров’я, що видавав листок непрацездатності.

Відповіді на запитання читачів надані експертами газети «Кадри і зарплата».
 

Придбати журнал