...
Реєструйся

Запитання щодо е-лікарняних: відповіді ФСС


Як зрозуміти, отримав працівник невиробничу травму або мав загальне захворювання, якщо йому створено е-лікарняний з причиною непрацездатності «1»?

● В електронних листках непрацездатностіпричина непрацездатності вказується за оновленими кодами — вони відрізняються від визначених для паперових листків непрацездатності. Якщо в паперових листках непрацездатності для загального захворювання та травми невиробничого характеру визначено два різні коди, то в електронному в обох випадках вказується код «1 — Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві».

● Діагноз — персональні дані працівника. Тож з’ясовувати деталізовану причину непрацездатності не варто.

Коли в паперових листках непрацездатності зазначено, що працівник мав травму невиробничого характеру, роботодавці запитують в співробітника пояснення. Чи потрібно це роботи у випадку е-лікарняних?

● Роботодавці брали в працівників пояснення щодо обставин травмування, аби правильно призначити матеріальне забезпечення. Адже допомога по тимчасовій непрацездатності не надається, наприклад, у разі одержання травми при вчиненні кримінального правопорушення, навмисного заподіяння шкоди своєму здоров’ю, хвороби або травми через сп’яніння тощо.

● Оскільки в е-лікарняних неможливо визначити, мав працівник травму або загальне захворювання, запитувати таке пояснення не потрібно.

● Водночас, в е-лікарняному наявна помітка щодо ознак алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Якщо тимчасова непрацездатність працівника пов’язана зі сп’янінням, комісія з соціального страхування підприємства має відмовити в призначенні допомоги.

Якщо працівник має довготривале захворювання, то йому оплатять е-лікарняний лише після одужання?

● Ні, застрахованій особі, яка довго хворіє, Фонд соціального страхування України оплатить кожний проміжний е-лікарняний.

● Як і у випадку паперових листків, один страховий випадок може оформлюватись декількома електронними листками непрацездатності. Вони створюються як продовження первинного і підлягають оплаті кожен після своєї видачі.

● Однак якщо паперовий листок непрацездатності може продовжуватись лікарем одноосібно до 15 календарних днів, то медичні висновки для формування е-лікарняних лікарі можуть створювати самостійно терміном до 30 календарних днів. Подальше підтвердження тимчасової непрацездатності потребує огляду лікарсько-консультативною комісією (ЛКК).

● Орієнтовний термін непрацездатності пацієнта, визначений у е-лікарняному, має ґрунтуватись на індивідуальних показниках стану здоров’я людини та медичних протоколах. Якщо пацієнт не одужає в орієнтовно визначений при огляді термін, лікар сформує новий медичний висновок, на підставі якого сформується окремий, продовжений е-лікарняний.

● Оскільки електронний листок непрацездатностіпрацівника стає готовим до сплати лише після завершення визначеного у ньому періоду непрацездатності, не варто формувати надто довгі медичні висновки, якщо для цього немає вагомих підстав.

Джерело: за матеріалами ФССУ

Матеріали до теми


Чи включатимуть день встановлення інвалідності та огляду МСЕК при обчисленні середньої зарплати для розрахунку страхових виплат
Оскільки відповідно до норми частини другої статті 15 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне ...
Обмежено максимальну кількість листків непрацездатності в одній заяві-розрахунку
Для отримання фінансування з причин тимчасової непрацездатності починаючи з 1 січня 2023 року заяву-розрахунок подають до ПФУ через особистий електронний ...
Надання соціальних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання
Згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2023 року № 438 «Деякі питання організації забезпечення соціальними послугами з ...