...
Реєструйся

Зареєстровано законопроект, яким скасовуються 1-2 травня та вихідні після свят


У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 4777 від 24 квітня 2014 року про внесення змін до КЗпП України щодо раціонального використання робочого часу.

Відтак, пропонується виключити 1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих — із переліку святкових днів, встановлених ст. 73 КЗпП України.

Також пропонується виключити положення, згідно з яким, у випадку, коли святковий або неробочий день (ст. 73) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Проте вказане правило не застосовуватиметься щодо святкування Великодня, встановивши 2 неробочі дні — неділю та понеділок.

Застосування правила перенесення святкового або неробочого дня, який збігається з вихідним днем, не сприяє раціональному використанню робочого часу. Так, вихідні дні — це дні щотижневого відпочинку. У випадку припадання на вихідний день святкового чи неробочого дня, працівник не позбавлений можливості відпочити, оскільки імовірне відзначення будь-якого свята також є одним із видів відпочинку, вважає автор проекту — народний депутат Ю. В. Вознюк.