...
Реєструйся

Зарплата і робота: що влаштовує більше?


Офісні співробітники більше задоволені своєю роботою загалом, ніж рівнем її оплати.

Рівень задоволеності і роботою, і зарплатою значно вищий у сферах консалтингу, інформаційних технологій і телекомунікацій. А не задоволені своїм доходом і працевлаштуванням працівники готельного і ресторанного бізнесу, банків, страхових компаній і сфери фінансових послуг.

Професійна активність працівника залежить від багатьох факторів, одним із яких є задоволеність працею. Мотивація впливає і на якість його роботи, і, як наслідок, на можливості кар’єрного зростання. Якщо робота задовольняє не лише фінансові потреби, але й відповідає внутрішнім потребам, тільки в тому випадку людина відчуває задоволеність роботою в цілому. А це, в свою чергу, сприяє професійному розвитку й самореалізації.

У середньому по десятибальній шкалі український офісний співробітник оцінює свій рівень задоволеності роботою на тверду шестірку. А ось зарплата влаштовує тільки на 5 балів. У цьому думка і чоловіків, і жінок сходиться. Кожен 10-тий працівник абсолютно не задоволений своєю зарплатою, а кожного 5-того вона суттєво не влаштовує.

Офісні працівники люблять роботу не за гроші. Більш ніж на половину оплата праці задовольняє фінансові потреби 43% опитаних, а цілком — усього лише 3% офісних співробітників. При цьому, як не крути, але задоволеність роботою в цілому серед опитаних суттєво вища. Уже 64% респондентів більш ніж на половину влаштовує фінансові потреби 43% опитаних, а повністю — всього лише 3% офісних співробітників. При цьому, як не крути, але задоволеність роботою загалом серед опитаних суттєво вища. Уже 64% респондентів більш ніж на половину влаштовує їх робота, а кожен третій оцінив задоволеність роботою на 7 балів і більше.

Залежно від сфери діяльності рівень задоволеності зарплатою і роботою відрізняється. Значно більше, у порівнянні з усіма офісними співробітниками, люблять саму роботу, а не гроші, представники сфери послуг. А ось працівників у сферах торгівлі й агробізнесу навпаки, зарплата радує сильніше, а ось сама робота — значно менше. Більше за всіх задоволені й своєю роботою, і зарплатою офісні співробітники у сферах консалтингу, інформаційних технологій і телекомунікацій.

Не задоволені як своєю роботою, так і зарплатою працівники готельного і ресторанного бізнесу, банків, страхових компаній і сфери фінансових послуг. Хотіли би більш цікавої і високооплачуваної роботи працівники сфери виробництва, будівництва і нерухомості. Судячи з низьких оцінок, робота в цих профсферах і розмір фінансової винагороди лише частково влаштовує співробітників.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в липні 2013 року. Загалом було опитано 1895 респондентів.