...
Реєструйся

Зарплата вчителів у 2018 році зросте на 25%


За рахунок збільшення зарплат на наступний рік для вчителів на 25% обсяг освітньої субвенції зріс на 11,2 млрд і склав 61,7 млрд грн. Про це заявила Міністр освіти і науки України Лілії Гриневич.

Зведений бюджет освіти в 2018 році становить 221,9 млрд гривень.

«Як ви можливо пам’ятаєте, 2017-й став роком зростання для фінансування освіти. Збільшення інвестицій дозволило нам підготуватися до змін, які очікують у 2018 році, підняти соціальний статус вчителів, підтримати професійну освіту, яку внаслідок недостатньо продуманих рішень у 2016 році кинули на фінансування областей та міст обласного значення. У бюджеті на 2018 рік ми продовжуємо збільшувати інвестиції в освіту, зокрема, частка ВВП на освіту збільшилася до 6,7%. Зведений бюджет освіти зріс на 53,3 млрд гривень», — розповіла Лілія Гриневич.

Вона підкреслила, що 2018 рік — рік старту реформи Нова українська школа. «І це саме той випадок, коли реформа підтримана реальними грошима», — додала Міністр.

Так, на старт реформи в бюджеті 2018 року закладено значні кошти: майже 1 млрд грн (998,7 млн) на забезпечення учнів початкових класів навчальними засобами та мобільними меблями, 163 млн 818 тис. — на придбання техніки для початкової школи, 386,5 млн — на підвищення кваліфікації вчителів, 272 млн 382 тис. — підручники для 1-го класу. Також 48 млн 349,5 тис. передбачено на закупівлю навчально-методичної літератури для початкових класів.

«Ці інвестиції ми робимо на засадах співфінансування з місцевими органами влади — частину коштів дає держава, іншу частину — місцеві органи. Майже 1 млрд держава дає на забезпечення навчальними засобами та мобільними меблями, бо для реалізації нових методик потрібне нове освітнє середовище, і маємо його забезпечити», — зазначила Лілія Гриневич.

Вона також повідомила про перші результати в 100 школах, де наразі пілотується новий Державний стандарт початкової освіти, за яким навчатимуться діти 1-го класу в 2018 році.

«Ми провели опитування вчителів, батьків та дітей у пілотних школах. Насамперед, нам було важливо отримати інформацію щодо коригування та підтримки пілоту, але в межах опитування ми також отримали інформацію про перші результати. Так, головне, про що говорили усі — мотивація не згасає, діти хочуть іти в школу, а саме мотивація у нинішній школі — це найбільша проблема. Розвиваються комунікативні уміння дітей, зростає автономність — першокласники навчилися працювати в групах і досягати результату без активної участі вчителя. Звісно, це лише попередні дані, засновані на опитуванні. Однак, вони вселяють у нас значний оптимізм», — додала Лілія Гриневич.

Джерело: www.ukrainepravo.com

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Сектор психосоціальної підтримки інформує, як керівнику підтримати працівників
Як керівник ти маєш багато можливостей, щоб підтримувати ментальне здоров’я своїх працівників.   П’ять основних порад керівникові Розкажи персоналу про ...
Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...