...
Реєструйся

Затверджено Правила охорони праці для працівників, зайнятих на цукровому виробництві


Наказом Міністерства соціальної політики України від 5 жовтня 2018 року № 1467 затверджено Правила охорони праці для працівників, зайнятих на цукровому виробництві (далі — Правила). Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування (поки чинності не набув).

Правила будуть поширюватися на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які здійснюють діяльність, пов’язану з виробництвом цукру та використовують найману працю.

Правилами будуть встановлені вимоги до безпечного виконання робіт для роботодавців та працівників під час виробництва цукру.

Відповідно до Правил територія підприємства має утримуватися в чистоті та безпечному стані. У зимовий період її очищують від снігу та льоду і притрушують протиковзаючою сумішшю, а у сухий період — мають проводитися протипилові заходи. Роботодавець зобов’язаний:

  • вести журнал реєстрації нарядів-допусків на проведення робіт з підвищеною небезпекою;
  • скласти і затвердити переліки робіт, що виконуються на підприємстві за нарядами-допусками;
  • на виконання робіт з підвищеною небезпекою оформлювати та видавати наряд-допуск;
  • забезпечити пріоритет життя і здоров’я працівників шляхом додержання вимог законодавства щодо створення належних, безпечних і здорових умов праці;
  • забезпечити виконання необхідних профілактичних заходів;
  • одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Куріння тютюнових виробів та приймання їжі у виробничих приміщеннях і на території суб’єкта господарювання буде дозволено тільки у спеціально відведених для цього місцях. Спеціально визначені та обладнані для куріння місця повинні бути позначені знаком або написом, мати урну або попільницю з негорючих матеріалів.

Правила техніки безпеки і виробничої санітарії в цукровій промисловості, затверджені постановою Президії ЦК Профспілки робітників харчової промисловості від 30 квітня 1972 року (протокол № 4) та Міністерством харчової промисловості СРСР 19 вересня 1972 року, вважатимуться такими, що не застосовуватимуться на території України.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Виробнича практика учня: що каже ДПС про повідомлення?
Для проходження виробничої практики слухачами професійно-технічних закладів (далі – ПТНЗ) ці заклади освіти укладають відповідні договори із підприємствами, установами та ...
Використання ШІ та цифрових інструментів в системі управління охороною праці в Україні
В умовах війни українські підприємства змушені адаптуватися до нових реалій, впроваджуючи сучасні інструменти для збереження життя та здоров’я працівників. Від ...
Медичні протипоказання: коли працівник може бути відсторонений без збереження зарплати
Якщо працівник не може виконувати свої обов’язки через стан здоров’я, роботодавець має право відсторонити його від роботи на підставі медичних ...
Комплексні заходи з охорони праці: з чого почати і як не забути головне
Комплексні заходи з охорони праці – це заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення наявного ...