...
Реєструйся

З першого січня 2019 року із зміною мінімальної заробітної плати, зросте розмір штрафів!


Згідно із ухваленим Законом «Про Державний бюджет України на 2019 рік» мінімальна заробітна плата у 2019 році становитиме 4173 грн.

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ НАГАДУЄ:

Трудові відносини роботодавця із працівником розпочинаються із укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком, до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

  • засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
  • на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
  • на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у таких розмірах:

  • 100 мінімальних зарплат – 417300 грн., у разі вчинення роботодавцем перешкоджання при проведенні заходів державного нагляду (контролю) щодо виявлення працівників без належного оформлення.
  • 30 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це 125190 грн. за наступні порушення:
    • фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору;
    • оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;
    • виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску;
  • 10 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це 41730 грн. за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, надурочну роботу та інші питання оплати праці);
  • 10 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це 41730 грн. (за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».
  • 3 мінімальні зарплати, – це 12519 грн. за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі.
  • 1 мінімальна зарплата (4173 грн.) за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації