...
Реєструйся

Затверджено Програму підготовки патронатних вихователів


Міністерство соціальної політики України наказом від 19.08.2017 № 1349 затвердило Програму підготовки патронатних вихователів відповідно до абзацу першого пункту 9 Порядку створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 № 148.

Метою цієї Програми є формування компетентностей кандидатів у патронатні вихователі у питаннях догляду, виховання та реабілітації влаштованої в сім’ю патронатного вихователя дитини, взаємодії з батьками/законними представниками дитини та спеціалістами, залученими до організації послуги патронату над дитиною, у процесі забезпечення найкращих інтересів дитини та надання послуг її сім’ї. Програму побудовано на принципах науковості, системності, комплексності, пріоритетності самостійного навчання, використання наявного позитивного життєвого досвіду; вона реалізується на засадах індивідуального підходу до навчання з урахуванням можливостей, потреб і соціально-психологічних характеристик особистості. Під час навчання пріоритетною є повага до прав дитини та дії в її найкращих інтересах. Програма розрахована на 120 годин, з них: 91 година — аудиторна робота (26 годин — теоретичний блок, 65 годин — практичний блок), 29 годин — самостійна робота. Програма реалізується у форматі тренінгів. Кожне заняття чітко структуроване. Вступна частина: привітання, рефлексія попереднього дня, повідомлення теми заняття, перегляд домашнього завдання. Основна частина: активізація знань учасників, повідомлення основної інформації, формування практичних навичок, закріплення вивченого під час заняття матеріалу. Під час заключної частини кандидати в патронатні вихователі аналізують ті знання, вміння й навички, які вони отримали на занятті, визначають питання, які варто обговорити детальніше, підводять підсумок.

Теоретичний блок передбачає використання інформаційних повідомлень / проведення міні-лекцій, дискусій з учасниками щодо різних аспектів організації й надання послуги з патронату над дитиною.

Практичний блок об’єднує роботу в малих групах, парах, моделювання та аналіз ситуацій, перегляд і обговорення відеороликів, передбачає застосування методу керованої фантазії, рольових ігор тощо.

Кандидати в патронатні вихователі мають змогу в процесі навчання поспілкуватися із сім’ями патронатних вихователів (4 год.). У разі потреби до тренінгових занять залучаються представники міждисциплінарної команди підтримки послуги патронату над дитиною, а саме: спеціалісти служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, органу праці та соціального захисту населення, дільничний сімейний лікар, соціальний педагог/психолог загальноосвітнього навчального закладу, методист/психолог дошкільного закладу та інші фахівці.

За результатами навчання видається довідка про проходження навчання за цією Програмою та в разі його успішного проходження — рекомендація про можливість надання послуги з патронату над дитиною.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»

Видання для кадровиків Журнали реєстрації