...
Реєструйся

Збільшення виплат та пільг військовим — як мобілізованим, так і контрактникам — законопроєкт


У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мотивації військової служби (№ 11012). Він передбачає фінансові винагороди, соціальні гарантії, додатковий контроль за підготовкою, підвищення престижу військової служби.

У законопроєкті прописано стимули для людей, які вже служать та беруть участь у бойових діях, для тих, хто буде залишатись в армії, для тих, хто зараз має можливість піти, але залишається, і для тих, хто підпише контракти під час дії воєнного стану.

Серед основних положень законопроєкту бачимо пропозиції:

— встановити виплати військовослужбовцям та командирам за знищення та захоплення ворожої техніки;

— військовослужбовці, які під час дії воєнного стану проходять військову службу не менше 12 місяців, із яких мінімум 6 місяців беруть участь у бойових діях, отримують посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавку за вислугу років із коефіцієнтом 1,5. Для тих, хто відслужив не менше 24 місяців, не менше 12 з яких беручи участь в бойових діях — відповідний коефіцієнт = 2;

— для тих, хто після 24.02.2022 р. уклав чи продовжив контракт про проходження служби на строк не менше 3 років або до закінчення воєнного стану, — одноразова грошова допомога (солдатам — 120000 грн, сержантам і старшинам — 160000 грн, офіцерам — 200000 грн);

— для тих, хто має право звільнитися зі служби за сімейними обставинами чи станом здоров’я, але виявив бажання продовжити служити, — щомісячна додаткова винагорода 10 000 грн;

— право на кредит на відкриття бізнесу зі ставкою до 5% матимуть усі, хто служив не менше 36 місяців (із них — мінімум 12 бойових) чи не дослужив ці строки у зв’язку з пораненням, а також звільнені з полону;

— право на іпотеку на житло під 3% терміном до 20 років матимуть усі, хто служив не менше 36 місяців (із них — мінімум 24 бойових), поранені, що продовжують службу, але мають право на звільнення, звільнені з полону, а також ті, хто не зміг продовжити військову службу через поранення.

Законопроєкт містить додатковий перелік підстав для демобілізації у зв’язку з закінченням строку служби, якщо військовий не висловлює бажання продовжувати військову службу:

— у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців;

— або протягом 18 місяців безперервної служби під час дії воєнного стану, з яких 12 місяців виконуючи бойові накази.

Законопроєкт передбачає право на пільгове розмитнення автомобілів для тих, хто проходив військову службу після 24 лютого 2022 року. Це право буде запроваджено окремими законопроєктами про внесення змін до ПКУ та МКУ.

За державні кошти має бути встановлене пожиттєве страхування життя та здоров’я для військових, що відслужили не менше 36 місяців (із них — мінімум 12 бойових), а також для звільнених із полону. Дія страхування поширюється і на їхні сім’ї.

Встановлюються мінімальні розміри пенсій особам з інвалідністю внаслідок проведення АТО на Сході України, ООС на Сході України, збройної агресії проти України:

— I групи — 25000 гривень,

— II групи — 20000 гривень,

— III групи — 15600 гривень.

Усі призовники, які раніше не проходили військової служби, мають пройти обов’язковий курс базової загальновійськової підготовки. Він триватиме не менше трьох місяців. Закон встановить механізми контролю за проходженням призовниками навчання.

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Матеріали до теми


Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...