...
Реєструйся

Жінки-військовослужбовці, які виховують дітей до 14 років, не мають права на гнучкий графік роботи


Мінсоцполітики у листі № 1276/13/84-13 від 19 листопада 2013 року нагадало, що на військовослужбовців, які проходять військову службу у військових формуваннях, Кодекс законів про працю України не поширюється. Відповідно, гнучкий режим робочого часу не може застосовуватись при проходженні служби військовослужбовців-жінок, які виховують дітей віком до 14 років.

Але військовослужбовцям-жінкам (батькам з числа військовослужбовців, які виховують дітей без матері), які мають дітей віком до 14 років або дитину-інваліда, встановлюється неповний робочий час відповідно до ст. 56 КЗпП. Мінсоцполітики роз’яснило, що п. 5 ст. 11 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» встановлено, що військовослужбовці-жінки користуються всіма пільгами, передбаченими законодавством з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства. Ці пільги також поширюються на батьків із числа військовослужбовців, які виховують дітей без матері (у разі її смерті, позбавлення батьківських прав, на час перебування в лікувальному закладі охорони здоров’я та в інших випадках відсутності материнського піклування про дітей).

До гарантій і пільг, передбачених законодавством з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства, можна віднести, зокрема, і встановлення військовослужбовцям-жінкам (батькам з числа військовослужбовців, які виховують дітей без матері), які мають дітей віком до 14 років або дитину-інваліда, неповного робочого часу відповідно до статті 56 Кодексу законів про працю України. Ст. 56 Кодексу законів про працю України передбачено, що на прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, в тому числі таку, що знаходиться під її опікуванням, або здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.