...
Реєструйся

Журнал «Довідник кадровика» про порядок заповнення листка непрацездатності за місцем роботи працівника


З першим снігом зазвичай підвищується рівень захворювання працівників та їх діточок. Зважаючи на це, редакція журналу «Довідник кадровика» для всіх колег підготувала спецвипуск, який присвячено соціальному страхуванню з тимчасової втрати працездатності та має відповіді на запитання щодо правильного заповнення й оплати листка непрацездатності.

Працівник за місцем основної роботи здає табельнику або уповноваженій особі (далі — табельник) листок непрацездатності (далі — ЛН), лицьовий бік якого заповнений у закладі охорони здоров’я. Зворотний бік заповнюється на підприємстві.

Нормативно-правовими актами не визначено строк представлення ЛН за місцем роботи. Проте слід зазначити, що ЛН підтверджує, що працівник не вийшов на роботу з поважних причин. Згідно зі статтею 40 КЗпП однією з причин розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця є прогул (у т. ч. відсутність на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин.

Крім того, відповідно до частини 5 статті 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-ХІV (далі — Закон № 1105) матеріальне забезпечення, передбачене цим Законом, виплачується у разі, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім’ї, який перебував на її утриманні.
Рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (далі — комісія із соціального страхування), що створюється (обирається) на підприємстві, до складу якої входять представники адміністрації підприємства та застрахованих осіб (виборних органів первинної профспілкової організації (профспілкового представника) або інших органів, які представляють інтереси застрахованих осіб). Комісія діє на підприємстві відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23 червня 2008 року № 25.

Зворотній бік ЛН розділено на чотири частини, які відповідно заповнюються:

— табельником;
— кадровою службою або уповноваженою особою (далі — кадрова служба);
— комісією із соціального страхування або уповноваженою особою, на яку покладено призначення допомоги;
— бухгалтерією (розрахунковою частиною) підприємства.

Табельник заповнює першу частину зворотного боку ЛН, у якому вказує:

— назву підприємства;
— структурний підрозділ, посаду і табельний номер працівника;
— характер роботи працівника, який надав ЛН (постійна, тимчасова, сезонна);
— дати початку і закінчення періоду непрацездатності із зазначенням неробочих днів за період непрацездатності, що відповідають графіку роботи працівника;
— дату, з якої працівник став до роботи;
— дату заповнення.

У першій частині зворотного боку табельник ставить свій підпис і зазначає прізвище.

Табельник передає ЛН для подальшого заповнення у кадрову службу.

Якщо працівник вийшов на роботу раніше ніж дата закінчення ЛН, то в цій частині вказується дата фактичного виходу на роботу. Якщо не вказати фактичну дату виходу працівника на роботу, то за дні, у які працівник працював, буде нараховано і заробітну плату, і допомогу по тимчасовій непрацездатності. У подальшому це може призвести до застосування ФСС штрафних санкцій до підприємства.

Кадрова служба заповнює другу частину зворотного боку ЛН. Якщо працівник має право на пільги, що дають право на оплату ЛН в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від тривалості страхового стажу, працівник кадрової служби має підкреслити слова, які свідчать про те, що працівник:

— належить до категорії осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС;
— є одним із батьків (або особою, що їх замінює), який доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи;
— належить до ветерані війни або осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551-ХІІ (далі — Закон № 3551).

У цьому розділі зазначені не всі категорії пільговиків. Зокрема, пунктом 5 частини 1 статті 24 Закону № 1105 визначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи виплачується застрахованим особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» від 23 березня 2000 року № 1584-III (далі — Закон № 1584); донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23 червня 1995 року № 239/95-ВР (далі — Закон № 239).

Микола Постернак, експерт із питань соціального страхування

Докладніше — у спецвипуску журналу «Довідник кадровика», 3’2016

Придбати журнал «Довідник кадровика. Спецвипуск»