...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс березневого номера 2024 року


Уже доступний для користування свіжий випуск журналу «КАДРОВИК.UA» № 3, 2024. У березневому номері про відпустки, відрядження, доплати, компенсації тощо.

Крім цього, у випуску пропонуємо огляд новел законодавства:

  • огляд Зміни № 13 до Класифікатора професій;
  • аналіз змін до Переліку типових документів.

З питань придбання доступу, послуг і передплати: 0 (800) 219-977.

 

Читайте у свіжому випуску

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ

Відрядження в межах одного робочого дня: чи виплачувати добові?

Визначення терміна «службове відрядження» міститься у пункті 1 розділу І Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13 березня 1998 року № 59

 

Відпустка перед скороченням

Скорочення посади відбуватиметься 25 березня 2024 року. Працівника попереджено про скорочення за 2 місяці до дня запланованого звільнення та запропоновано переведення на вакантні посади. Працівник відмовився від переведення, натомість написав заяву про надання щорічної відпустки тривалістю 24 календарних дні. Чи потрібно надавати відпустку? Яким числом та за якою підставою звільняти працівника?

 

МЕНЕДЖМЕНТ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Доплата за інтенсивність праці працівникові-сумісникові

Згідно з частиною другою статті 21 Кодексу законів про працю України працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на кількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

 

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні — 2024

Працівник звільняється з роботи у березні 2024 року. Як розраховувати компенсацію за невикористані відпустки з огляду на зміни у порядку розрахунку середньої заробітної плати для нарахування компенсації за невикористані відпустки?

 

ПРОФЕСІЙНА КЛАСИФІКАЦІЯ

Встановлення тарифного розряду бухгалтеру-експерту

Бухгалтери працюють у комунальній установі обласної ради. Який тарифний розряд встановити провідному бухгалтеру-експерту та бухгалтеру-експерту, враховуючи той факт, що працівник, який працює на посаді провідного бухгалтера-експерта, має повну вищу освіту (диплом спеціаліста, рік закінчення — 1995), а працівник на посаді бухгалтера-експерта має неповну вищу освіту (диплом молодшого спеціаліста, рік закінчення — 1996).

 

Зміна № 13 до Класифікатора професій: огляд

Наказом Міністерства економіки України від 16 січня 2024 року № 1410 було затверджено Зміну № 13 до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій».

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Працівник, який перебував на «лікарняному», помер: як і кому здійснити відповідні виплати?

Якщо працівник помер, роботодавець має вирішити чимало питань. При цьому слід діяти максимально правильно і толерантно, аби не образити родичів померлого та й самому не припуститися помилок під час оформлення належних документів та призначення страхових виплат. Тож розглянемо процедуру призначення страхових виплат у разі смерті працівника, зокрема, під час перебування на «лікарняному».

 

СУЧАСНЕ ДІЛОВОДСТВО

Зміни до Переліку типових документів

Наказом Міністерства юстиції України від 4 січня 2024 року № 40/5 внесено зміни до наказу Міністерства юстиції України від 12 квітня 2012 року № 578/5 «Про затвердження Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів».

 

Чи можна забронювати фізичну особу, що виконує роботи за договором підряду?

  • У чому полягає відмінність цивільно-правового договору від трудового?
  • Якими нормативно-правовими актами визначається механізм бронювання під час дії воєнного стану?
  • Чи передбачено цими актами бронювання осіб, які виконують роботи за цивільно-правовим договором?

 

Чи потрібно подавати до ТЦК та СП повідомлення про зміну облікових даних у разі зміни назв посад (приведення у відповідність до КП)?

  • Що означає термін «посада» у трудовому законодавстві?
  • Як впливає зміна назви посади у зв’язку з її приведенням у відповідність до КП на ведення персонального військового обліку?
  • Чи потрібно повідомляти про таку зміну ТЦК та СП?

 

А також:

 

Докладніше — у Живому журналі «КАДРОВИК.UA» № 03, 2023

 

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...